Свет

Кинески планови заледили САД!

Група стручњака из Центра за стратешке и међународне студије (ЦСИС) у Вашингтону упозорава да Кина на Антарктику гради базу која би осим у научне потребе могла да послужи и у војне сврхе.

Пекинг тврди да настоји да развије нове поморске руте на Арктику и организује истраживање на Антарктику, али западне владе забрињава могућност да би све већа присутност Кине у поларним регијама могла кинеској војсци да пружи боље могућности надзора.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Очекује се да ће нова база на острву Инекспресибл у близини Росовог мора имати опсерваторију са земаљском сателитском станицом која би требало да помогне Кини да попуни велику празнину у могућности приступа континенту – наводи се у извештају ЦСИС.

Група стручњака је користила сателитске снимке из јануара како би идентифииковала пратеће објекте, привремене зграде, хеликоптерску платформу и темеље за већу главну зграду у бази од 5.000 квадрата.

Процењује се да би изградња базе могла да буде готова до 2024. године.

– Иако база може да се користи за праћење и комуникацију за растући низ кинеских научних сателита, који посматрају поларна подручја, њена опрема може истовремено служитит и за пресретање сателитских комуникација других земаља – наводи ЦСИС.

 

 

 

 

 

 

Извор: Ало.рс/Јутарњи

 

Ознаке