Свет

ПОЧЕЛА ХИТНА ЕВАКУАЦИЈА СРПСКИХ ДРЖАВЉАНА

Почасни конзул Србије у Судану Ахмед Абдел Мути изјавио је данас да је у току евакуација српских држављана из те земље.

„Шесторо српских држављана евакуише се из Картума заједно са држављанима Уједињених Арапских Емирата, друга група са четворо српских џављана кренула је са службеницима Уједињених нација, а у трећој групи са турским држављанима је и један српски“, потврдио је Ахмет Абдел Мути за РТС.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Остали српски држављани, којих је у Судану укупно око стотину – или су решили да остану, или се због тога што имају малу децу предомишљају о начинима одласка из Судана, из безбедносних разлога, рекао је Ахмед Абдул Мути.

Сукоби у Судану избили су 15. априла због спора између начелника суданске војске Абдела Фатаха ел Бурхана, који председава суданским Сувереним саветом и Мохамеда Хамдана Дагала познатог као Хемедти, његовог заменика у том савету и начелника паравојних Снага за брзу подршку (РСФ).

Услед сукоба у престоници Картуму онеспособљен је аеродром, а многи путеви су непроходни.

Постигнут тродневни прекид ватре није био поштован, а цивили данима беже из Картума.

Хране готово да нема, а велики број болница је онеспособљен.

У сукобима је страдало најмање 413 особа, а више од 3.500 је повређено.

Француска евакуише дипломатско особље и своје држављане из Судана

Француска спроводи хитну евакуацију свог дипломатског особља и својих држављана из Судана, саопштило је данас Министарство спољних послова Француске.

У саопштењу се наводи да су збринути и други европски држављани и они који долазе из „савезничких партнерских земаља“, преноси портал БФМ ТВ.

Према тврдњама дипломатских извора, суданске паравојне Снаге за брзу подршку (РСФ), против којих се бори регуларна војска Судана, пружиле су безбедносне гаранције које су омогућиле операцију евакуације око 250 француских држављана који су боравили и живели у Судану.

Раније данас амерички државни секретар Антони Блинкен потврдио је да је амбасада Сједињених Америчких Држава у главном граду Судана, Картуму привремено обуставила рад због оружаних сукоба у тој земљи.

Блинкен је рекао да су комплетно особље амбасаде САД и чланови њихових породица безбедно евакуисани из Картума и најавио да це званични Вашингтон наставити да помаже Американцима који су остали у Судану, пренео је Ројтерс.

 

Извор: Танјуг

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ