Свет

КРЕЋУ ШТО ПРЕ! Формиран је нови савез против Русије , у питању је 5 држава

Нова главобоља за руског председника

Створен је савез између Велике Британије, САД, Канаде, Јапана и Француске у покушају да се Владимир Путин избаци с међународног тржишта нуклеарне енергије. Као део споразума, пет нација ће искористити властите ресурсе нуклеарне енергије како би „поткопале руски стисак у ланцима снабдевања“, преноси Сеебиз.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Такође ће подупрети „стабилно снабдевање горивима за данашње потребе, као и гарантовати стабилан и сигуран развој и примену горива за напредне реакторе сутрашњице“, стоји у заједничкој изјави.

Истакли су да ће се овај споразум користити као основа за потпуно истискивање Путина с тржишта нуклеарног горива, и то што је пре могуће, како би му се пресекао још један начин финансирања сукоба са Украјином и суштински оставио Русију на хладном.

– Велика Британија је у самом центру глобалних напора да се подржи Украјина, порази Путин и осигура да ни он нити ико попут њега више не може да помисли да може поновно да држи свет откупнином за своју енергију – казао је Грант Шапс, државни секретар за енергетску сигурност Велике Британије.

 

Извор: Srbija Danas