Свет

ПОДИГНУТА УЗБУНА! Кинески носач авиона близу је њихове територије!

Носач авиона Кинеске народноослободилачке армије Шандонг први пут је напустио Јужно кинеско море и тренутно се налази 370 километара источно од јужног Тајвана. Ово је у четвртак објавио тајвански лист Либерти Тимес .

Тајвански министар одбране Ћиу Гуоженг рекао је у среду да је носач авиона ПЛА морнарице прошао кроз Лузонски мореуз, који повезује Јужно кинеско море са Тихим океаном, и да се тренутно налази 200 наутичких миља источно од рта Елуанби (најјужније тачке острва).

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Ово је први пут да је [носач авиона] напустио Јужно кинеско море, према тренутним проценама, [тајванска] војска верује да би то могао бити део вежбе, међутим, због осетљивости ситуације, Одељење одбране наставља да утврђује своје намере“, истиче „Либерти тајмс“.

Како је приметио Ћиу Гуоженг, тајванска војска још нема информације о томе да ли авиони на носачима полећу из Шандонга. Како је истакао, ресор одбране прати дејства брода.

Тренутно Ратна морнарица НОВ има два носача авиона: први од њих, Лиаонинг, завршен је на основу недовршене совјетске тешке крстарице носача авиона Варјаг, коју је Кина купила од Украјине. Други – „Шандонг“ – изградила је Кина самостално на бази „Лиаонинга“. Поред тога, у јуну прошле године, НР Кина је поринула трећи носач авиона, који носи име „Фуђијан”.

Ситуација око Тајвана

Поморска администрација источне кинеске провинције Фуђијан саопштила је 5. априла да је Кина започела специјалну заједничку патролу у Тајванском мореузу која ће трајати три дана. Истовремено, детаљи у вези са снагама и средствима укљученим у операцију нису прецизирани.

Председавајући Представничког дома америчког Конгреса Кевин Макарти састао се у среду са шефицом тајванског кабинета Цаи Инг-вен, која је у транзиту у Сједињеним Државама. Након састанка, Мекарти је посебно најавио потребу да се настави продаја оружја Тајвану. Како је пренео Асошиејтед прес , ово је био први састанак у Сједињеним Државама између председника доњег дома Конгреса и шефа тајванског кабинета откако је Вашингтон прекинуо дипломатске односе са тајванском страном 1979. године.

Највећим кинеским острвом Тајван од 1949. године управља сопствена администрација, али се у Пекингу сматра саставним делом једне државе. Вашингтон остаје главни снабдевач Тајпеја оружјем и војном опремом.

 

 

Извор: Курир