Свет

РУСИЈА ПРЕЗАДОВОЉНА! Одржан састанак, да ли то значи да се трупе повлаче?

Сергеј Лавров (Фото: Јутјуб)

Важан сусрет поводом процеса нормализације односа између Анкаре и Дамаска

Високе дипломате Русије, Турске, Ирана и Сирије одржале су 4. априла дуго очекивани састанак у Москви како би подстакле процес нормализације између Анкаре и Дамаска.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Поздрављајући учеснике разговора, руски министар спољних послова Сергеј Лавров позвао је сиријске и турске дипломате да покажу „флексибилност и конструктиван став“ и напусте „конфронтациону реторику и преступе из прошлости“.

Министар је додао да ће за процес нормализације бити потребно време, истичући да је важно „наћи заједнички језик за постизање равнотеже интереса и избегавати предуслове“ и обећао да ће Москва и Техеран помоћи у стварању услова за даље разговоре.

Ајман Сузан, заменик сиријског министра спољних послова који је присуствовао разговорима, потврдио је да је формална и недвосмислена најава Турске да ће повући своје снаге са читаве сиријске територије „капија за поновно успостављање комуникације између две стране“.

Високи дипломата је истакао да враћање ситуације на североистоку и северозападу Сирије на оно што је некада било захтева услове, укључујући повлачење свих илегалних снага, борбу против тероризма и повратак контроле сиријске државе над свом територијом.

По завршетку састанка, руско Министарство спољних послова описало је разговоре као „искрене и директне“, док је турско Министарство спољних послова саопштило да су вођени на „транспарентан и јасан начин“. Две стране су саопштиле да су дипломате разговарале о припремама за планирани састанак министара спољних послова четири земље.

Квадрипартитни састанак требало је да буде одржан почетком марта. Ипак, одложено је из „техничких разлога“. Турско-сиријски процес нормализације постигао је велики напредак прошлог децембра када су се министри одбране и шефови обавештајних служби Турске и Сирије састали у Москви.

Анкара жели помоћ Дамаска у борби против курдских снага које подржавају Сједињене Државе у североисточној Сирији, као и у решавању избегличке кризе. Са друге стране, Дамаск инсистира на турском повлачењу са читаве сиријске територије.

Без јасног напретка током састанка високих дипломата у Москви, следећи састанак министара спољних послова Русије, Турске, Ирана и Сирије можда неће бити одржан пре општих избора у Турској у мају. Резултати избора ће имати директан утицај на процес нормализације.

 

Извор: Srbija Danas