Русија

ПОДНЕО ЈЕ ОСТАВКУ! ШОК! Шта се дешава у Русији?

Мање од седам дана након „изненадне инспекције“ руске Пацифичке флоте, њен командант Сергеј Авакјанц поднео је оставку.

Адмирал Сергеј Авакјанц напустио је место команданта Пацифичке флоте, објавио је руски Комерсант позивајући се на специјалног представника председника у Далекоисточном федералном округу Јурија Трутњева.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према речима Трутнева, након што је напустио функцију, Авакјанц ће бити именован за начелника штаба који ће надгледати војно-спортску обуку и патриотско васпитање.

Раније овог месеца, министар одбране Сергеј Шојгу рекао је да је Пацифичка флота стављена у пуну борбену приправност у оквиру „провере изненађења“.

У фебруару 2023. Политицо је цитирао представника Оружаних снага Украјине који је рекао да је током напада на Вухледар, елитна 155. бригада маринске пешадије која припада Пацифичкој флоти претрпела велике губитке. Раније, у новембру 2022, маринац ове бригаде пријавио је тешке губитке у борбама за Павловку у Доњецкој области.

Сергеј Авакјанац има 65 година. Био је командант Пацифичке флоте од 2012. године.

Руска Пацифичка флота је једна од четири главне флоте Ратне морнарице Русије, са седиштем у Владивостоку, на Далеком истоку Русије. Основан је 1731. године. Флота је важан фактор у геополитичким односима Русије са другим земљама у региону, попут Кине, Јапана, Северне Кореје и Сједињених Америчких Држава.

 

Извор: Б92