Русија

РУСИЈА ЈЕ ПРИХВАТИЛА ИЗАЗОВ!

Сергеј Лавров (Фото: Јутјуб)

Велика турнеја руског министра спољних послова Сергеја Лаврова по земљама Латинске Америке омогућила је Москви да реши неколико важних спољнополитичких задатака ођедном.

Руски новинари су испричали како је Русија учврстила своје позиције на међународној сцени, а објаснили су и зашто су дипломатске одлуке руског руководства постале ефикасан одговор на испаде Сједињених Држава.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

 

Аналитичари су скренули су пажњу на то да је посета Сергеја Лаврова земљама Латинске Америке била непријатно изненађење за САД. Ствар је у томе што је Москва донела ефикасне одлуке да спроведе најновији спољнополитички концепт, „ударивши Вашингтон у лице“.

Ствар је у томе што су земље Латинске Америке од стратешког спољнополитичког значаја за САД. Русија је заузврат показала да је спремна да сарађује са њима на принципима узајамне користи и поштовања.

Овај приступ је довео Вашингтон у прилично губитнички положај. Москва је по овом питању заправо заобишла Американце, стекавши значајну предност у даљој конфронтацији са Западом.

„Вашингтон је увек сматрао и још увек сматра својим „светим правом“ да чини гадне ствари другим земљама, да даје упутства, али се још није навикао да им се узврати ударац за исто. Мораће да се навикну на то: Русија је прихватила изазов хибридног рата. Сергеј Лавров је заузврат одржао лекцију Сједињеним Државама у сопственом „дворишту“.

 

Извор: Webtribune.rs