Свет

СИТУАЦИЈА ЈЕ АЛАРМАНТНА! На помолу глобална катастрофа?

Бивши главни економиста Међународног монетарног фонда Рагурам Раџан, који је предвидео глобалну финансијску кризу пре више од деценије, опет има црне прогнозе.

Упозорио је да је банкарски систем на путу ка додатним превирањима након спасавања Банке Силицијумске долине и Креди Свиса, преносе Новости.

Раџан, који је такође био гувернер Резервне банке Индије, рекао је да је деценија јефтиног новца и поплава ликвидности из централних банака створила „зависност“ и крхкост унутар финансијског система, док истовремено „одлучујући фактори пооштравају политику“.

„Надам се најбољем, али очекујем да би се могло десити још тога, делом зато што је нешто од онога што смо видели неочекивано“, рекао је Раџан.

„Постоји забринутост да је јефтин и лако доступан новац и висока ликвидност током дугог периода стварају перверзне подстицаје и перверзне структуре које постају крхке када све преокренете“, додао је.

Његови коментари су у складу са упозорењима да проблеми у СВБ-у и Креди Свису указују на дубље проблеме у финансијском систему.

Док је био главни економиста ММФ-а 2005. године, Раџан је издао проницљиво упозорење о банкарском сектору уочи глобалне финансијске кризе, што је навело бившег америчког министра финансија Ларија Самерса да га назове „ексцентриком“.

Данас је Раџан професор на пословној школи Бут Универзитета у Чикагу и добио је признања за управљање индијском економијом док је био на челу централне банке од 2013. до 2016. године.

Акције банака су пале након кризе у Банки Силицијумске долине и Креди Свис, али су централне банке наставиле да пооштравају политику за обуздавање инфлације. Раџан је рекао да националне банке брзо мењају ултраблаги став који су заузеле у деценији након финансијске кризе.

„Тај осећај да су ефекти преливања монетарне политике огромни и да се њима бави обична супервизија једноставно нам је избегао из ума ​​последњих година“, рекао је Раџан, додајући да су комерцијалне банке рањиве на стезање каиша након што су централне банке „преоптеретиле систем ликвидношћу“.

„Систем смо учинили зависним јер смо га преплавили ликвидном имовином са ниским приносом, а банке нису знале шта да раде са тим. Морале су да пронађу начине да зараде на њему, а то их чини рањивим на повлачење ликвидности“, закључује Раџан.

 

 

 

 

 

 

Извор: Новости

Ознаке

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

април 2023.
П У С Ч П С Н
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930