Свет

Шок! АМЕРИКА ОСТАЈЕ БЕЗ КЉУЧНОГ САВЕЗНИКА?

Јужна Кореја је упозната са поверљивим информацијама америчке војске које су процуреле у јавност и планира да разговара о томе са САД, саопштено је данас из канцеларије председника те азијске земље Јун Сук Јеола.

Неколико поверљивих војних докумената доспело је у јавност, а тичу се рата у Украјини и још неких спољнополитичких питања, уз напомену да вероватно про-руски извори стоје иза неадвног цурења.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У једном од докумената, у чији је увид имао Ројтерс, говори се о детаљима разговора водећих званичника Јужне Кореје о америчком притиску на Сеул да се помогне са слањем оружја Украјини, а да је политика Сеула да то не чини.

Документ, који нема датум на себи, наводи да је Јужна Кореја пристала да прода артиљеријске гранате САД да попуне своје залихе, инсистирајући на томе да „крајњи корисник“ треба да буде америчка војска.

Међутим, јужнокорејски званичници су били забринути да ће их Сједињене Америчке Државе преусмерити у Украјину.

Извештај је базиран на обавештајним подацима, што указује на то да су САД шпијунирале једног од најближих савезника, Јужну Кореју.

Из канцеларије председника Јужне Кореје одбили су да одговоре на питање да ли су их Американци шпијунирали или да потврде информације из докумената који су процурели.

Упитани да ли ће Сеул уложити дипломатски протест или захтевати објашњење од САД, анонимни званичник из Јужне Кореје рекао је да ће влада размотрити ситуације и случаје које се тичу других земаља, јер се у документу наводи да је САД шпијунирала и друге савезничке државе.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг