Свет

Шок! РУСКИ ПВО НЕВИДЉИВ ЗА НАТО АВИОНЕ? Амерички пилоти патролирали код граница Русије и открили ово

Пилоти америчких стелт ловаца Ф-35 послати да патролирају ваздушним простором у близини граница са Русијом наишли су на маневар обмане руских ПВО система С-300, преноси АирФорцеТимес.

Електронски системи авиона, како је наведено у чланку, није могао да препозна шта се налази на земљи, пошто руски ПВО системи ПВО имају дигиталне методе за избегавање откривања.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Дванаест авиона и око 300 ваздухопловаца стигло је у немачку војну базу Спангдалем 16. фебруара 2022.

Њихова мисија: Упити што је могуће више електронских података из ракета земља-ваздух и авиона који се налазе у источној Европи како би се направила мапа за НАТО операције. И, ако би се ситуација прелила на земље НАТО-а, да додају нешто „мишића“.

Напад Русије на Украјину почео је осам дана касније и од тада је постао најкрвавији сукоб у Европи од Другог светског рата.

Амерички пилоти су прелетели од Спангдалема до естонске ваздухопловне базе Амари, литванске ваздухопловне базе Шјауљај и румунске ваздухопловне базе Фетести, наводи се у саопштењу за штампу америчких ваздухопловних снага у Европи.

Ф-35 су дизајнирани да блокирају и униште противваздушну одбрану која би могла да обори савезничке авионе, отварајући пут другим авионима да уђу на територију непријатеља. Они такође упијају електронске емисије са оближњих радара како би направили слику пријатељских и непријатељских снага у области.

Авијатичари су видели те претње у Украјини и Калињинграду, руској провинцији која се налази између Литваније и Пољске. Ф-35 су били у стању да лоцирају и идентификују локације ракета земља-ваздух и проследе те информације остатку коалиције.

Међутим, млазњак није увек препознавао објекте око себе, пошто средства попут система противваздушне одбране имају дигиталне начине избегавања обавештења.

– Видели смо СА-20 (ознака за С-300 у земљама НАТО -а – прим. аут.), знали смо да је СА-20, али мој ловац није могао да га идентификује, јер тај Са-20, потенцијално, ради у режиму ратне резерве који раније нисмо видели – рекао је пуковник Крег Андрл, командант 388 борбеног крила САД.

Пошто су уочили проблем, пилот Ф-35 је означио објекат за трупе, а онда су подаци ажурирани и поново учитани у млазњак. Након тога, НАТО авиони су знали шта гледају и како да то геолоцирају.

Други учесник операције, пуковник Бред Башор, приметио је да пилоти Ф-35 нису наилазили на провокације руских и белоруских ваздухопловних снага током патролирања .

– Они раде оно што ми радимо. Само смо се погледали… Без директне интеракције и ништа непрофесионално са обе стране – рекао је он, преноси Airforcetimes.

У позадини заоштравања ситуације око Украјине, САД су у фебруару прошле године најавиле трансфер до осам најновијих ловаца Ф-35 и три десетине јуришних хеликоптера АХ-64 за јачање источног крила НАТО -а.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс/Блиц.рс/Airforcetimes

Ознаке