Свет

СПРЕМА СЕ НАПАД НА КИНУ!?

Тајван, наводно, купује 400 америчких противбродских пројектила, јер се суочава са сталним територијалним претњама Кине.

Пентагон је објавио уговор вредан 1,17 милијарди долара за ракете „Харпун“ произведене у Боингу које ће, спекулише се, доставити Тајвану.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Тајван, наводно, купује 400 америчких противбродских пројектила, јер се суочава са сталним територијалним претњама Кине.

Пентагон је 7. априла објавио уговор вредан 1,17 милијарди долара за ракете „Харпун“ произведене у Боингу, не откривајући купца. Данас је Блумберг, позивајући се на председника Америчко-тајванског пословног савета и још три особе упознате са договором, известио да је Тајван купац.

– Обезбеђивање одбрамбених средстава које Сједињене Државе Тајвану дају Тајвану, које укључује одржавање постојећих способности путем иностране војне продаје и директне комерцијалне продаје, од суштинског је значаја за безбедност Тајвана – рекао је амерички портпарол Министарства одбране за Фокс Њуз у саопштењу, без детаљнијег објашњења о одредишту за оружје.

Портпарол је додао да ће САД „наставити да раде са индустријом како би благовремено обезбедиле одбрамбену опрему Тајвана“.

Пентагон је раније рекао да ће наруџбина 400 тактичких пројектила „РГМ-84Л-4 Харпоон Блоцк ИИ“, као и четири возила за тестирање експлозије, служити за логистичку подршку и обуку.

Очекује се да ће наруџбина бити завршена до марта 2029. године, додао је Пентагон. Тајван је 2020. рекао да жели да купи копнене ракете „Харпун“ у склопу напора да модернизује своју војску, преноси Ројтерс.

Портпарол кинеског Министарства спољних послова, Ванг Венбин, критиковао је споразум данас, рекавши да ће он „подрити суверенитет и безбедносне интересе Кине“, наводи Блумберг.

 

Извор: Srbija Danas