Свет

УЈЕДИЊЕНЕ НАЦИЈЕ ПОТВРДИЛЕ! Ово је цифра погинулих цивила у Украјини, остаћете у неверици

У Украјини је током руске инвазије, по потврђеним подацима, ;погинуло најмање 8.490 цивила, а рањено 14.244, саопштио је Високи комесаријат УН за људска права (ОХЦХР) у извештају за април.

„ОХЦХР вјерује да је прави број знатно већи, јер нису стигле информације са неких локација на којима су биле интензивне борбе, а многи извештаји још нису потврђени“, наводи се у саопштењу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Комесаријат УН наводи да је у областима Доњецка и Луганска под контролом Украјине погинуло 3.927 и рањено 5.483 цивила, а у осталим број погинулих износи ;2.669, а рањених ;6.201.

На украјинској територији коју је окупирала Русија, ОХЦХР је потврдио 652 погинула и 2.316 рањених цивила у областима Доњецка и Луганска, а у осталим регионима 1.242 погинула и 244 рањена.

Доњецк је једна од четири покрајине у источној и јужној Украјини које је Москва незаконито прогласила анектираним прошле године и има за циљ да је тотално окупира. Остале три регије су Херсон, Луханск и Запорожје.

Вишемесечни центар борби у Украјини је град Бахмут, у ;источном региону Доњецка, ;где су Руси напредовали разарајући цивилне објекте, уз велики број жртава.

Бахмут који је имао 70.000 становника пре сукоба, псле месеци жестоких борби има мање од 4.000 становника. Због трајања битке и тешких губитака са обе стране, тај град је постао симбол тешке борбе Руса и Украјинаца за контролу на украјинском облашћу Донбаса.

 

Извор: Курир