Србија

НАШ ПОЗНАТИ МЕТЕОРОЛОГ НАЈАВИО: Стиже нови талас непогода и пад температуре

Метеоролог Марко Чубрило објавио је нову временску прогнозу, упозорио на непогоде али и најавио јаче краткотрајно отопљење.

„Данас променљиво облачно уз сунчане интервале, умерено топло и врло спарно уз локалну појаву грмљавинских пљускова, а биће услова и за локалне, временске, непогоде. Ветар врло слаб, осим у зони пљускова где на кратко може бити олујан.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Нема начина да било који модел унапред предвиди где ће се покренути нестабилности тако да било који део региона из ведрог времена може да уђе у јак грмљавински пљусак, а како су висинске струје изузетно слабе облаци ће бити квазистационирани те на једном месту могу дати и преко 20 мм талога док само који километар даље кише и не буде“, написо је Чубрило.

За викенд невреме

„За викенд се очекује јачање утицаја висинког циклона, док ће са североистока струјати мало свежији ваздух. Очекује се чешћа појава грмљавинских пљускова и локалних непогода, које ће бити и покретљивије обзиром да ће висински ветар ојачати. Најмање нестабилности дуж обале Јадрана, на крањнем западу и истоку региона. Ветар слаб до умерен, северни и североисточни, а у зони пљускова олујан. До викенда дневни максиму од 18 до 26 степени Целзијуса, а за викенд у паду на вредности од око 14 до 23 степена Целзијуса, што је свакако испод просека“, најавио је метеоролог.

Постепен престанак падавина

„Почетком следеће недеље би се наш део Европе и даље налазио под утицајем релативно свежег али и нешто сувљег струјања ваздуха са североистока. Као последица тога пљускови би постали ређи али би се задржао релативно свеже време. Минимуми од 7 до 14 степени Целзијуса, а максимуми од 16 до 24 степена Целзијуса.

Крајем следеће недеље стоји најава за разијање новог циклона у вишим слојевима атмосфере те би после 16. јуна уследио нов период врло честих пљускова и локалних непогода“, пише Чубрило.

Коначно наговештај отопљења

„Тек око 21. јуна постоји неки благи наговештај могућег отопљења, али је врло упитно хоћи ли се оно уопште и реализовати, а у коико се и реализије све упућује да ће трајати врло кратко.

Јако лако се може десити да први месец лета 2023. године тек пред сам крај понегде донесе максимуме око или мало преко +30 степени Целзијуса, тако да би за разлику од неколико протеклих, овај јун, температурно био знатно ближи просеку, док би као и мај имао значајан суфицит падавина, посебно на локалном новоу.

До викенда повремени али врло јаки грмљавински пјускови, а за викенд знанто чешћа појава пљускова уз свежије време“, закључио је Чубрило.

Извор: Курир.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ