Русија

ШОКАНТНЕ ВЕСТИ ИЗ МОСКВЕ: Генерал Суровикин ухапшен због подршке Пригожину?

Заменик команданта здружене групе руских трупа у Украјини генерал Сергеј Суровикин наводно је ухапшен због подршке вођи Вагнера Јевгенију Пригожину током оружане побуне.

Портал Москва тајмс тврди да је добио потврду о хапшењу од два извора из министарства одбране. За сада та информација није званично потврђена.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Прича са њим није била ОК. За моћ. Не могу ништа више да кажем – прокоментарисао је разлог хапшења један од извора.

Други извор наводи да хапшење има везе са Пригожином.

– Очигледно је (Суровикин) изабрао страну (током побуне) и сад су га зграбили за ј*ја – рекао је други извор.

На питање где је Суровикин сада одговорио је да не зна.

– Ту информацију не коментаришемо ни интерним каналима – наводи извор.

Гласине о хапшењу Суровикина претходно је објавио и војни блогер Владимир Романов који тврди да је генерал ухапшен још 25. јуна, дан после побуне Вагнера на челу са Јевгенијем Пригожином, а према његовим речима налази се у истражном затвору Лефортово.

Алексеј Венедиктов, бивши главни уредник Ехо Москве, такође тврди да је Суровикин, који је носилац највишег генералског чина у руској војсци, ухапшен.

– Три дана није ступио у контакт са породицом – наводи Венедиктов.

Суровикин је наводно унапред знао за планове Јевгенија Пригожина да покрене оружану побуну против руског војног врха, објавио је раније Њујорк тајмс позивајући се на америчке званичнике упознате са обавештајним подацима.

Наводно се сада истражује да ли је Суровикин помогао у планирању побуне која се претворила у марш на Москву и постала најозбиљнија претња режиму председника Владимира Путина за његове 23 године на власти.

Извор Москва тајмса наводи да није сасвим јасно да ли је Суровикин био свестан Пригожинове побуне.

– Није се понашао баш покорно кад је добио задатак да прочита текст пред камером и био је превише храбар према руководству – наводи извор и додаје да се стиче утисак да је „Суровикин део Пригожинове коалиције“.

КО ЈЕ СУРОВИКИН?

Заменик команданта здружене групе руских трупа у Украјини генерал Сергеј Суровикин претходно је командовао Јужном групом руских трупа током специјалне операције у Украјини. Пре тога је предводио руске снаге у Сирији, а учествовао је у другој чеченској кампањи и у сукобу у Таџикистану.

Крајем прошлог септембра Суровикин је добио титулу Хероја Луганске Народне Републике.

Суровикин је у новембру 2017. године именован за врховног команданта Ваздушно-космичких снага Русије. Пре тога од октобра 2013. командовао је трупама Источног војног округа.

ДВА ДАНА ДРАМЕ У РУСИЈИ

Јевгениј Пригожин, подсетимо, покренуо је оружану побуну у ноћи између петка и суботе кривећи министарство одбране за наводни „напад са леђа“ на положаје Вагнера у коме је према његовим тврдњама настрадао велики број његових бораца.

На нејасном снимку који је објавио Пригожин види се иначе разорени камп у једној шуми и неколико тела војника, међутим, није саопштио више детаља о месту и времену напада већ је само оптужио регуларне руске снаге за артиљеријски и напад хеликоптерима.

Министарство одбране је међутим одбацило његове тврдње.

Велики број припадника Вагнера заузео је потом положаје око војних објеката у Ростову где се налази команда руске војске за југ док је део снага наводно продужио ауто-путем М-4 ка Москви.

Јевгениј Пригожин је тражио смену министра одбране Срегеја Шојгуа и начелника генералштаба Валерија Герасимова и све време упозоравао да ће јединице Вагнера уништити свакога ко им стане на пут.

Москва је одмах реаговала, оптужила Пригожина за оружану побуну, а затим покренула антитерористичку акцију на југу државе. До Ростова је наводно стигао конвој припадника чеченске специјалне бригаде „Ахмат“ која је послата да угуши побуну.

Договор је међутим ипак постигнут после целодневне драме и то уз посредство белоруског председника Александра Лукашенка.

Јединице Вагнера почеле су исте вечери повлачење у своје базе док је Пригожин према договору две стране отишао у Белорусију.

Извор: Курир.рс/Moscow times