Србија

ВУЧИЋ СЕ ОБРАЋА НАЦИЈИ

Председник Србије Александар Вучић гост је Новог викенд јутра на ТВ Пинк код водитељке Јоване Јеремић.
Председник Србије Александар Вучић говори о свим актуелним темама, као и ситуацији на Косову и Метохији.

– Наравно, РС као озбиљна држава никада неће подржати пуч, коришћењем војске, то је нешто што се подразумева. Нисмо подржали ни у Турској, ни у Русији. Власт се мења на изборима, вољом грађана, а ане другачије. Ово није догађај који неће оставити последице ни на стање на бојишту… Мислим да ће ово имати дубиснке и тешке последице. Путин је говорио о Првом светском рату. Русија није де факто изгубила у Првом светском рату.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Оно што знамо са сигурношћу, ја као председник не желим да кажем ко је учествовао споља. Када каже Пригожин „па нису то мотиви за рат, рат је непотребан“… видидте да се нико дубински не бави истраживањима. Сем једне агенције. Увек се питам да ли има још нека особа која то пађљиво прочита.

– Када кажу свега 12 одсто је задовољно специјалном операцијом, имате 49 одсто рационалних људи који кажу да су релативно задовољни. То су људи који разумеју да Русија не може сама да победи Запад. Ти људи разумеју да није једноставно и лако и да Русија са малим економским капацитетима, тек нешто већим од Италије, то ипак издржава, успева да издржи и офанзиве. Када немаш рат, тај рат не можеш ни да добијеш.

– Видите како је неко пронашао најбољу могућу нишу за напад на председника Путина, али врло лукаво. Као и овде, које води један тајкун. Глупо је да нападаш оног ко је најпопуларнији и тераш да људи иду против вас.

– Изабрали су тему и рекли имамо корумпиране људе на тим и тим местима. Да ли је то разлог да нападате земљу и да јој забадате нож у леђа. И веровали сте до краја да се Путин неће лично умешати. Он је својим снажним ставом то јуче зауставио.

– Лукашенко му је пријатељ, помогао му је, свака му част, али Путин је то зауставио јуче. Завршило се са много срушених хеликоптера јуче, седам летелица које су много скупе. То су вредни хеликоптери велика штета је нанета, али добро је да није много, много већа, али је то спречено децидном одлуком Путина.

– Ово ће имати велике последице, али ни мало лака ситуација за руско МО. Путин мора да подигне мотивацију за сву војску и да врати поверење код многих вагнерових припадника. Никада нисам разумео, а слушао сам многе експерте. Грешка је била што је Русија дала огромну моћ њима. Када видите бизнисмене,чим се дочепају милиона, помисле да треба да уређују цео свет и да имају на то право и да су то урадили без икакве подршке државе. Можете мислити када некоме дате 3000 текова, 1500 хеликоптера, шта тај помисли? Питање одбране безбедности је питање државе. Руси су много тога поновил изз деведесетих. Руси имају више искуства него ми деведесетих. Као што је Зеленски потрчао да подржи Вагнера, показао је неискуство. то показује да у свету има мало принципа, да је све скопчано са дневним политиким и финансијским интересима.

– Ми морамо да имамо целину слике, а не навијачки приступ. Ми у Србији имамо ставове као да навијамо за Звезду или Партизан. Заборавите то када су међународни односи. Без жеља и честитка. Заборавите то.

– Када погледате, шта уједињује Дамјана Кнежевића, Срћана нога, Мишу Вацића са Олеником, Стојковићем… говорим о екстремнијим верзијама. Шта их уједињује? Мржња према Вучићу. Па ви морате да имате лични циљ. У свим тим условима ми се не питамо можемо ли да опстанемо. Русија је у рату, Кина је диван пријатељ, али није близу. Да ли мислите да можемо да преживемо ако се тучемо са колективним Западом? Мислите да је једноставно у Брисел отићи и да трпите све могуће притиске, а нисте ни криви ни дужни због ситуације на КиМ. С друге стране Срби који траже заштиту…

– Ви морате да сагледавате целину ствари, да направите нешто да не будемо само ми криви. Кључинм актерима је јасно да је кривица у Куртијевом режиму. Позиција тих људи који не разумеју стварност и реалност који мисле да је увек добро оптужити Србију због онога што се стварно збива. Неће Курти стати. Суштина је да Курти неће ЗСО, ниаккву неће. Он жели рат. све што ја желим да избегнем, он то жели. Он мора да нас увуче у сукоб са НАТО, јер зна да остало није довољно.

– Желим да кажем грађанима Србије да је снага наше војске неупоредива већа у односу на оно што они називају војском, али они су опремљенији све. Може да избије криза у свету, ми морамо да живимо. Захвалан сам пензионерима који су 2014. године разумели све. Суштина је да се ми правимо као да се ништа не дешава. Баш брига Турске и међународне силе за мђеународно право.

Код њих важи право јачег, истиче председник.

– Турци су им дали барјактаре, ствари које КСБ има, Турци су им дали. Барјактер кад подигну термовизијски имају видљивост 40 километара по ноћи, 60 по дану. Ми морамо да имамо адекватна средства уколико наш народ буде угрожен. То нису причу и бајке које неки људи замишљају. Као што је немогуће да бомбардују Србију, ми морамо да водимо рачуна о свему овоме. Одбили смо да купимо барјактар од Турака јер су их дали Приштини, супротно резолуцији 1244.

– Набављамо даље, стиже нам више дронова камиказа и све то да бисмо одвратили потенцијалног агресора. Људи воле да ме питају оно шот виде на твитеру. Имамо ситуацију на КиМ. Ја сам рекао да се помогне породици деце која су повређена. Шта хоћете? Да објавимо рат? Када би се први војнивци вратили у ковчезима, рекли би „увео си нас у рат“. суштина је да морамо да пазимо и да бринемо шта ће рећи и Запад и Исток, јер нисмо сами, ми смо мали. Нико у држави није рекао да то Американци имају другачији став. Не верује им нико, не верујем им ни ја. Шта у ствари хоћете? Да слушам теорије завере, оно што слушам на Хепију? Шта у ствари хоћете? Немају исти став о Србији као деведесетих. Проблем је да неће да мењају став према Косову. Кажите ми шта желите да урадимо.

– После овога имам састанак са Србима са КиМ, да ли желите да им кажем да ћемо да заратимо? Мислите да је држава играчка, да су животи деце игра? Мислите да је Петровић пуштен онако? То је после разговора у Брислеу, невин човек. Шта желите од ржаве, осим емоција? Хоће неко да пита Путина зашто је тако поступио? И зато када вас питам шта желите да урадимо, сви ћуте. Ја не мислим да нам Американци желе зло. Никада нема одговора. Говоре ми да сам издајник, никада никог нисам изручио Хашком трибуналу.

– Шешељ је дана ко другачије мисли, али има одговоран однос према народу. Наша војска је данас стотину пута јача, него онда што је разорио Понош. Безбедност на нашим улицама је много већа. Нећу да причам о платама и пензијама које су много веће. Нама су потребне инвестиције. То нас држи у условима инфлације, где људи чувају део свог новца. ако то људи не разумеју, онда не разумеју шта је држава. Углед Србије.

Председник се дотакао и „ЕXПО 2027“ и рекао је да је то нешто невероватно.

– То ће донети нови замајац и нови замах Србији. Апсолутно свега. нових иновативних технологија. Само због Експа. Невероватне ствари. Све ће се слити у Београд. Успели смо да победимо Малагу. Борили смо се и за Еxпо и за отпризнавање Косова.

– Верујте нам људи, знамо шта радимо. Дајте нам да водимо политику, да имамо добар однос, као што га имамо са Азијом, Африком… дајте нам шансу да градимо то и са Европом и Америком. ако људи то не разумеју, дајте то неком другом.

Вучић је коментарисао и ухапшене Куртијеве специјалце у централној Србији.

– Много ми значи оно што је рекао Орбан. Имамо признање човека.. то је питање надлежних органа. Да ли ће их пустити или не, то је њихова ствар. Немогиће је да прође без надлежног акта. Наше јединице су их ухапсиле на територији централне Србије, имам и видео који потврђује. Ми смо понудили међународној заједници да наши полицајци буду полиграфски испитани.

О ставу Борка Стефановића каже да је легитиман став.

– Ово је легитиман политички став. Морате да приведете на територији коју контролишете неког ко се наоружан нађе ту. Да ли кажете да је Курти деструктивац? Он чезне за ратом. Је л то беше онај човек ког сте хвалили? Ваша звезда водиља, велики борац против корупције. Мајку вам српску, па кундак у лице.

– Са ким из Европе се нисам видео, не постоји ниједан европски лидер са којим се нисам видео. Имамо навалу у јулу, имамо из Европе посете, из Црне Горе…

– Ово је Свећија који наопако окреће европске полиције џип. Свећија због тога није гоњен, не гони га тужилац. Али гоне Србе који ништа од тога нису урадили. То што су нефер и неправедни, морамо да се суочимо са тим. Правде за Србе нема, суза наша нема родитеља. Боримо се и успевамо да сачувамо толику врсту подршке и у међународној заједници. Ми морамо да се боримо и свако поправљање је наш велики успех. Морамо да радимо на свим фронтовима. Али земљу гурамо напред и мора да иде брже него што иду неке друге земље. Нисмо имали хеликоптере, а данас се мучимо да нађемо пилоте за авионе и хеликоптере.

– 28. отворићемо обилазницу око Београда, после толико деценија рада на њој. Све камионе селимо из центра Београда. Људи живе много боље. Ови што протестују, надам се да ће отићи до обилазнице, они воле да прошетају до онога што сам ја направио. Чезну да обиђу Београд на води, сви који су ми псовали мајку, уживају на ривер фесту. Све што купе, купе у Галерији. Да нисам имао уз Синишу Малог довољно снаге и воље, не би имали шта да обиђу.

– Слушао сам све, рекао да сам био спреман за све одговоре. Они сматрају да је компромис ружна реч. Воде кампању против мене јер не управљају њоме, већ један тајкун који је жело да буде власник Србије. Нема разлике између Обрадовића и Ђиласа. Један је као покондирена тиква, а други би да не буде издајник, што не иде лако.

– Никаквих проблема нема, постоји значајан део људи који подржава те политичке странке.

О ставу Драгана Ђиласа који тражи правду за специјалце ухапшене на територији Србије, каже да је потпуно легитиман став.

Понош је упоредио Вучића са Хитлером, а председник је на то рекао:

– То више говори о њима, него о мени. Има нешто што морам да објасним на шта се они позивају. толика је мржња код нашег народа на северу КиМ према терористима, погледајте какву су глупост измислили да ћу ја да мобилишем децу. То режим је уздрман и он седи у свом бункеру, нисам знао да је ово овде бункер, то говори о њиховој подсвести. Много чита хрватске медије и стварно верује у то. Кроз ово пролазим стално. Ј сам се отпочетка трудио да не крије свој лични презир према оваквим. Они овим говоре колико су огризли у мржњи. Мисле да су богом дани и да би друђтво и државу водили на најбољи начи. Шта да тражим савете од овог човека? Како да уништим војску? Је л то да научим од њега. то су ствари које људи морају да разумеју.

– На данашњи дан имамо 100.000 цеви прикупљених и ниско експлозивна средсва. Нема новог продужења. Молим људе да предају оружје.

– Ући ће у историју бешчашћа то што су урадили политичари из бившег режима. У тренутку кад аљуди желе по сваку цену нешто да ураде и промене. Када су упали у Скупштину, када су палили наша возила… шта је био разлог за то? То што сам дан раније очајан, пошто сам видео колико губимо људе у доба короне, рекао да постоји могућност да се донесу теже мере. Они су у том тренутку и спаљивали народну Скупштину. У историју најглупљег напада на скупштину то улази. Кажите шта је сада смисао, не говоите да су у питању деца, побисте се на својим скуповима.

– Та кампање ад хоминем су понекад опасне. Кампања о Јовањиици… ја и дан-данас не знам гд еје то. Никада нисам видое дрогу, нити пробао, али сам све сазнао од њих. И на крају кажу „е, лагали смо“.

– Ми морамо да наставимо да гурамо напред, да смо у тешкој ситуацији због лудила Аљбина Куртија. На Видовдан се виде многе ствари. Много више се иселило Срба, него Албанаца, али баш вас брига да о томе говорите.

– Баш ми је лепа глава, Бошко Савковић је добар уметник. Позвао сам Ђиласа и рекао сам му то подметни – рекао је иронично председник.

– Питала је Вучка једна жена шта ће он у Београду на води, ма чекај шта ћеш ти овде. Ја сам одувек био за то.

– Човек је мртав пијан дошао у емисију. Пустите човека – рекао је председник гледајући снимак Александра Јовановића Ћуте.

– Биће неки мали проглас малог броја људи Покрета, али мораће да се ради на томе. То мора да има нову вредност и садржај, да би људи могли д аповерују у то. Ја једино улажем наде у наш рад, памет, смирност, посвећеност, разум и економију. Експо ће бити град у граду, па да видимо коме да дамо, ниче нови град у Сурчину. Много тога је пред нама. Хоћу да честитам тиму који су и Синиша Мали и Брнабић добро водили.

О Шормазу и Зорани Михајловић

– Десет година је била дивна политика, док је неко био министар, садакад није, требало би да ја поднесем оставку. Мени прија то да и могу нешто позитивно могу о себи да кажем. Неки кажу да имам меко срце, па их пуштам да раде шта хоће. Можете неколико пута, али не довека.

О литијуму

– Као са литијумом, убили су нас, права шаховска минијатура. Изгубили смо године убрзаног развоја, намагарчили су нас, па убедили Србе како су спасили своју земљу, о томе бих могао књигу да напишем. А шта су урадили Лозници, Крупњу, који би цветали данас?

– Хоћу да се захвалим свим полицајцима. БИА је упутила допис дан раније, а 23. у јутарњим сатима највећој светској служби да ће оружје бити подметнуто… Да сте дебил, па тако нешто не бисте урадили. Неко је вероватно јавио да смо открили план, онда су пожурили да тај аутомобил ту наместе. сви знају да је то подвала. Тако да има ту много шаховских минијатура.

О политици Црне Горе према Србији, каже да се став неће променити, али сваки сигнал је добар.

Подсетимо, председниково обраћање је јуче најавио директор канцеларије за КиМ Петар Петковић.

– Он ће изнети много више података и информација – рекао је Петковић на конференцији за новинаре.

Извор: Информер

Ознаке