Издвајамо Православље

ДАНАС СЛАВИМО СВЕТОГ АНДРЕЈА: Изговорите чудесну молитву немом свецу

Српска православна црква и њени верници данас славе Светог Андреја, архиепископа Критског

Он је од рођења био нем, а када су га родитељи одвели у цркву и причестили, проговорио је.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Српска православна црква сматра да је управо то сила божанског причешћа. Када је имао 14 година отишао је Јерусалим. Својим разумом и подвигом, надмашио је многе старије монахе и био пример многима.

Због тога га је патријарх узео себи за писмоводитеља. Пошто патријарх није могао да иде на сабор који се одржавао у Цариграду, он је отишао уместо њега. Тамо је показао своју сјајну даровитост, речитост, ревност према вери и необичну разборитост.

Помогавши да се вера православна учврсти, Андреј се вратио у Јерусалим на своју дужност
Касније је изабран и постављен за архиепископа острва Крита. Као архијереј био је омиљен у народу, а својим молитвама чинио је чуда. Написао је поучне књиге, песме и каноне, од којих је најпознатији Велики Канон Богородице, који се чита у четвртак, у петој недељи часног поста.

Враћајући се једном из Цариграда предосетио је своју смрт, и тако је и било. Када је лађа пловила близу острва Митилене, умро је.

Тропар

Истина ствари објави те стаду твоме као правило вере, образац кротости и учитеља уздржања. Због тога си смирењем стекао високе почасти, а сиромаштвом богатства: Оче Андреје, моли Христа Бога да спасе душе наше.

Извор: Новости