Свет

ДЕСИЛО СЕ НЕЗАМИСЛИВО

Према немачком Министарству унутрашњих послова, више од 60 људи „везаних за екстремизам” напустило је земљу, а углавном су отишли ​​у Украјину са намером да учествују у непријатељствима.

Према аустријском телевизијском каналу ОРФ, већина ових људи, укључујући и деснице и левице, су проруски оријентисани.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

 

Десетине екстремиста из Немачке отишло је у ратну зону након почетка руске „војне специјалне операције“ у Украјини, наводи аустријски ТВ канал ОРФ, позивајући се на податке добијене од немачког Министарства унутрашњих послова.

Органи безбедности су регистровали одлазак 61 особе „у вези са екстремизмом или политички мотивисаним злочинима“.

За 39 људи било је стварних индиција да су напустили земљу „са намером да учествују у непријатељствима“. Од тога је 27 људи било проруски, а 12 проукрајинских.

Немачке власти имају конкретне информације да је јасна већина ових људи учествовала у непријатељствима. Међу њима има и десничарских и левичарских екстремиста.

Међутим, већину њих немачке власти позивају на област феномена под називом „страна идеологија“, напомиње ОРФ. Подела на одређене групе није могућа због недостатка података, саопштило је министарство.

У принципу, учешће у ратним дејствима на територији Украјине није кажњиво, рекао је представник немачког савезног министарства правде.

То се односи на „оне случајеве где они не делују као плаћеници, већ као припадници редовних оружаних снага или еквивалентних добровољачких јединица и милиција“. Међутим, то их не штити од истраге о могућим ратним злочинима, закључује аустријски ТВ канал ОРФ.

 

Извор: Webtribune.rs