Свет

ГОТОВО ЈЕ, НЕМАЈУ ВИШЕ ПАРА: Русија их држи у шаци

Европска комисија нема новца да финансира додатне трошкове транспорта украјинског жита.

Европска комисија тренутно нема новца у буџету и нема јасан начин да помогне финансирање додатних транспортних трошкова неопходних за извоз украјинских житарица, након што се Русија повукла из споразума о извозу житарица Црним морем, пренео је данас Ројтерс позивајући се на неименоване изворе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Агенција наводи да то оставља Русији “прилику да заради“, док Кијев процењује да је додатни трошак 30-40 долара по тони.

У писму од 21. јула у које је Ројтерс имао увид, украјинско Министарство пољопривреде затражило је од шефа ЕУ за трговину Валдиса Домбровскиса да ЕК обезбеди финансијску помоћ за додатне транспортне трошкове коришћења алтернативних рута ЕУ познатих као солирадни коридори.

Поред тога, у писму Кијев тражи да се солидарни коридори прошире за 1-1,5 милиона тона месечно кроз „зелене коридоре“, који укључују Јадранско море, Балтичке државе, Немачку и Холандију. Раније ове седмице европски комесар за пољопривреду Јануш Војћеховски рекао је да би Русија могла имати користи од поткопавања извоза Украјине, осим ако ЕУ не помогне у смањењу трошкова, али како су извори Ројтерса навели, још не постоји јасан пут за то.

“Још нисмо нашли решење да подржимо транспорт житарица. Људи се чешу по глави од прошле године око тога. Већ је много напора уложено у поједностављење система“, рекао је један извор.

Други дипломатски извор је рекао да је новца веома мало и да би значајна средства могла стићи тек након средњорочне ревизије буџета, за коју би могло бити потребно још неколико месеци, чак и поред тога што се приближава јесења жетва кукуруза.

Једно од питања које се у писму помиње је и привремена забрана увоза украјинских житарица у пет суседних земаља ЕУ, које се залажу да оно потраје до 15. септембра. Пољска се оштро противи пуштању украјинског жита на своје тржиште, наводећи да тражи флексибилан аранжман забране.

Русија се раније овог месеца повукла из споразума о извоза украјинског жита Црним морем којим су посредовали УН и Турска, а који је омогућовао безбедан пролаз украјинских теретних бродова натоварених житарицама, уљарицама и пшеницом да стигну до светских тржишта.

Како наводи Ројтерс, Русија је већ обећала бесплатно жито појединим уобичајеним купцима украјинског жита из Африке.

Украјина, један од највећих светских извозника житарица, сада ће морати скоро у потпуности да се ослони на скупе руте кроз Европску унију, а најјефтинија алтернативна артерија, река Дунав, можда неће моћи да прошири свој обим колико је испрва очекивано.

Извор: Танјуг

Ознаке