Србија

ЈУЧЕ ЈЕ ЗАГРМЕЛО НА ОГЊЕНУ МАРИЈУ: Ово је лош знак, ево каква нас година чека према народном веровању

Пљускови праћени грмљавином погодили су Србију јуче поподне. Иако су многи после тропских врућина једва чекали освежење, то што је загрмело на јучерашњи празник Огњену Марију како каже старо народно веровање није добар знак.

Наиме, наше народно веровање каже да то може да значи да је пред нама тешка и сушна година, а старији тврде да су овакве ситуације указивала на болест и сиромаштво.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Верује се да је грмљавина на овај дан веома лош знак и да предсказује глад и велике несреће. Уколико пак прође без олујног времена, верује су у напредак и благостање.

У народу се верује да је Огњена Марија сестра Светог Илије и Светог Пантелејмона и као и они спада у огњевите свеце. Славе је сви који су имали штету од олуја и громова. Отуда народна изрека која каже – Ко слави Огњену Марију, сигуран је у летину.

Нико не ради на овај дан, посебно не жене, а сматра се и да ниједан посао не може донети срећу. Данас се такође, не купа у великим водама – морима, рекама, језерима.

Света великомученица Марија рођена је крајем ИИИ века у јужној Анадолији у граду Антиохији у време цара Диоклецијана. Као јединица незнабожачких родитеља, Крстића се у 12. години због чега је се отац одрекао. Због вере у Господа, после тешких мука, посечена је мачем у 16. години. Њене мошти су чудотворне и исцелитељне и као такве веома поштоване.

Извор: Информер/Курир