Свет

НУКЛЕАРНА КАТАСТРОФА НИКАД БЛИЖЕ: Спремају се за напад?

Украјинска војна обавештајна служба саопштила је данас да руске снаге настављају да минирају Запорожску нуклеарну електрану.

Према војним обавештајним подацима, на територију нуклеарне електране тренутно се допремају мине и експлозив, пише Кијев индепендент.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Даљински контролисане противпешадијске мине постављају се у техничке и машинске просторије, додају обавештајци. Нуклеарна електрана Запорожје је под руском окупацијом од марта 2022.

Од тада руске снаге користе највећу нуклеарну електрану у Европи као војну базу за покретање напада на територију под контролом Украјине. Украјински званичници упозоравају последњих неколико недеља да би Русија могла да изведе терористички напад на локацију нуклеарне електране.

Генерални директор Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) Рафаел Гроси рекао је у среду да стручњаци агенције на лицу места још нису пронашли никакав експлозив током инспекција нуклеарне електране.

Међутим, према наводима ИАЕА, стручњацима на лицу места није омогућен приступ крововима реакторских блокова три и четири, као и деловима турбинских хала и система за хлађење.

Руске снаге, с друге стране, тврде да Украјинци намеравају да изврше напад на нуклеарку у Запорожју и да за та лажно окриве Русију.

Извор: Танјуг