Свет

ПРОЦУРЕЛО: Ово је најстроже чувана тајна Украјине

ЦНН је добио ексклузиван приступ бази на обалама једног језера у којој се тестирају морски или површински дронови.

Док се цераде уклањају, појављује се елегантан труп. Дугачак нешто више од пет метара, његов уски облик подсећа на широки кану.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ова беспилотна пловила, која досад нису показана новинарима, све више омогућују Украјинцима да нападају и надзиру Русе у Црном мору и на Кримском полуострву.

Украјина нема праву поморску флоту и у властитим водама битно заостаје у људству и наоружању, али ови морски дронови показали су се виталним алатом у супротстављању Русима.

Украјинска организација за прикупљање средстава повезана с владом под називом Унитед 24 прикупљала је новац од компанија и појединаца широм света, удружујући средства за разне програмере и иницијативе од одбране до фудбалских утакмица.

„Морали смо да развијемо нешто своје“

Целокупна инсталација је врло освешћена о безбедности, инсистирајући на строгим смерницама за снимање и откривање идентитета. Они с којима се ЦНН сусрео одбили су да дају своја пуна имена или чак своје чинове у украјинским оружаним снагама.

На шкрипавом дрвеном молу, пилот камуфлираног морског дрона каже да жели да користи надимак „Шарк“. Он отвара контролну јединицу мисије с више екрана – у суштини разрађен центар за играње, заједно с полугама, џојстицима, монитором и дугмићима који имају поклопце изнад прекидача, како би се избегло случајно активирање, с натписима попут „експлозија“.

Програмер дрона, који је тражио да остане анониман, рекао је да је њихов рад на морским дроновима почео тек када је почео рат: „Било је то врло важно, јер нисмо имали превише снага да се одупремо поморској држави Русији. И морали смо развити нешто своје, јер нисмо имали постојеће могућности“.

Украјина сада почиње да показује те способности, иако мисије постижу различите степене успеха. Најновије верзије дрона које је видео ЦНН тешке су до 1.000 килограма, с експлозивним теретом до 300 килограма, дометом од 800 километара и максималном брзином од 80 км/х.

Вишеструки напади морских дронова на руске објекте на Криму и у Црном мору нашли су се у медијима, а драматични снимци објављују се на интернету. За неке, али нипошто све, одговорност су преузеле безбедносне службе.

Напад на Кримски мост

Украјински одбрамбени извори потврдили су ЦНН-у да су морски дронови били укључени у најмање два недавна напада: на Кримски мост у јулу и у кримској луци Севастопољ прошлог октобра. Дана 14. јула украјинске безбедносне службе, заједно с морнарицом, преузеле су заједничку одговорност за други напад у девет месеци на Кримски мост.

Витална прометна артерија, руски пројекат вредан готово четири милијарде долара, који је отворио лично председник Путин, кључна је украјинска мета на незаконито анектираном полуострву и у окупираним подручјима јужног ратишта. Напад пре зоре оставио је део моста непроходним и ван употребе до септембра.

Програмер, гледајући своје дело на води, каже да су дронови потпуно украјинске производње. Овде су дизајнирани, пројектовани и тестирани. Ради се о властитој производњи трупа, електронике и софтвера. Више од 50 посто производње комплетне опреме одвија се у Украјини. Руси тек треба да се прилагоде најновијим могућностима Украјине.

„Врло им је тешко ући у траг тако маленом дрону, врло га је тешко пронаћи. Брзина ових беспилотних летелица тренутно премашује било које пловило у регији Црном мору“, каже програмер.

Брзина и потешкоће у откривању могу донекле објаснити како су дронови који су напали мост непримећени путовали у мраку преко Црног мора.

Украјина је такође усмерила своју нову опрему на руску Црноморску флоту, која је претећи крстарила уз обале и постала мета многих жестоких ракетних напада. Пре него што је недавни напад оштетио кључни део руске инфраструктуре, други покушаји напада изазвали су узбуну на руској страни.

Напад на брод

У октобру прошле године морски дронови извели су напад на заповедни брод флоте „Адмирал Макаров“, који је био усидрен у луци у Севастопољу. Украјински одбрамбени извори рекли су за ЦНН да су безбедносне службе СБУ-а извеле нападе.

Никада није објављен прави доказ о штети нанесеној броду, који се касније појавио без икаквих већих оштећења, али чињеница да су се Украјинци успели приближити „Адмиралу Макарову“ у домет напада указује на потенцијалну убојитост украјинских покушаја.

Дрски напад такође је кијевским снагама пружио подстицај и одређену пропаганду за јавност. Поготово јер је „Адмирал Макаров“ недавно одређен као заповедник брод Црноморске флоте након што су украјинске снаге у славном нападу потопиле „Москву“ у априлу 2022. године.

Водећи морски дрон из своје контролне странице Шарк каже: „Ови дронови су дизајнирани за уништавање бродова. Такве ствари су прилично успешне и застрашују Русе“.

Штета коју је претрпео „Адмирал Макаров“ није била сасвим јасна, али намере за Кијев биле су видљиве.

Програмер тврди да њихово деловање против руских поморских циљева тера непријатеља даље у Црно море, што отежава далекометне ракетне нападе на Украјину: „Удаљености од 300 до 600 километара су велике и неке операције чине немогућима, а друге отежава“.

Рекао је да то градове попут Одесе чини сигурнијима, али након напада на мост, град је био данима изложен интензивним нападима беспилотних летелица и крстарећих пројектила које је лансирала руска Црноморска флота. Погођено је 25 места Унеескве светске баштине широм града. Русија је тврдила да је одговорила нападом на подручје у ком су смештени поморски дронови.

Могућности и успеси дронова ипак су развојном програмеру дали мало храбрости:

„Мислим да ће проћи пет до десет година пре него што се Руси буду могли учинковито супротставити овој врсти наоружања. Њихова опрема је из 20. века, наша је из 21. века. Између нас је 100 година“.

Извор: Индекс