Русија

ПУТИН ШОКИРАО СВЕТ: Русија спремна за сукоб са НАТО

Санкт Петербург — Председник Русије Владимир Путин изјавио је данас да Русија не жели директан сукоб са НАТО, али да је, ако неко то жели, Русија спремна.

„Увек смо спремни за сваки сценарио. Али ово нико не жели. И на иницијативу америчке стране, својевремено смо направили посебан механизам за спречавање ових сукоба. Наши шефови појединих ресора директно комуницирају једни са другима и имају могућност да се консултују о свакој кризној ситуацији“, рекао је Путин на конференцији за новинаре после Самита Русија-Африка у Санкт Петербургу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је напоменуо да то сугерише да „нико не жели никакве сукобе“, преносе РИА Новости.

Према речима руског председницима, Запад за сопствене грешке окривљује Русију, док је корен економских проблема западних земаља у грешкама, „које су деценијама понављале изнова и изнова, на основу опортунистичких унутрашњеполитичких разматрања“.

Путин је истакао да се афричке земље добро односе према Украјини и искрено размишљају шта да ураде да се тамо оконча сукоб.

Оне то не раде под притиском споља, већ „на основу унутрашњих мотива“, рекао је руски лидер.

„Уосталом, када говоримо о томе да је Совјетски Савез пружио помоћ афричким земљама у борби за независност, не смемо заборавити да је у то време Украјина била део Совјетског Савеза. Генерално, они се према Украјини добро и искрено односе. Желим ово да истакнем, они искрено размишљају шта да ураде да окончају сукоб“, рекао је Путин новинарима.

Он је додао да афричке земље не заборављају на подршку Русије, укључујући и подршку у Уједињеним нацијама.

Русија није одбила мировне преговоре о Украјини, док је Кијев потписао указ о забрани преговора, рекао је Путин.

„Ја стално говорим да никада нисмо одбили мировне преговоре. Али ако се тамо потпише декрет о забрани преговора…Кажем, постоји уредба о забрани преговора, али ми не одбијамо да преговарамо, тако су јуче мислили људи за столом, разменили погледе, али како да инсистирају на томе“, рекао је он и додао де је, да би процес почео, потребна сагласност обе стране.

Он је навео да се спроводе неке одредбе мировне иницијативе афричких земаља, на пример, размена затвореника и хуманитарна питања.

„Сама иницијатива – као и свака друга мировна иницијатива је добра јер је усмерена на проналажење мирног решења конфликта. Има ствари које после нашег састанка у Санкт Петербургу пре месец и по дана – ове одредбе, да тако кажем и тачке ове мировне иницијативе се спроводе“, рекао је Путин новинарима.

Међутим, како је навео, један број тачака из Афричке мировне иницијативе о Украјини је тешко спровести, на пример, прекид ватре.

„Али има ствари које је тешко спровести или су неостварљиве. На пример, једна од тачака је прекид ватре. Али украјинска војска напредује, нападају, како кажу, спроводе стратегију великих размера. Зашто нам се обраћати за прекид ватре? Ми не можемо да прекинемо ватру када нас нападају“, истакао је руски председник.

Он је навео да су цене на светском тржишту након повлачења Русије из црноморске иницијативе за жито порасле, па ће Руска Федерација добијати више, а део прихода делиће се са најсиромашнијим земљама.

„Када смо објавили да се повлачимо из житног посла, цене на светском тржишту су мало порасле. То значи да ће наше компаније добијати више, што значи да ћемо добити више пореза. А ако добијемо више пореза, делићемо део нашег прихода са најсиромашнијим земљама и бесплатно снабдевати одређеним количинама хране“, рекао је Путин.

Он се осврнуо и на наводну отмицу деце из Украјине, оценивши да је та прича преувеличана и да је било покушаја да се деца спасу из сиротишта.

„Није било отмице, било је покушаја и конкретних акција које су имале за циљ спасавање деце која су извођена из ратног подручја. Оставити сиротишта тамо под артиљеријским ударима или шта?“, рекао је Путин.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг

Ознаке