Русија

Путин никада није намеравао да крене у освајачки рат! Ево шта се крије иза свега

„НАТО доживљава замор донатора и разочарење због уцена Зеленског“, рекао је професор са Универзитета Џорџтаун

Наставак наоружавања Украјине и очекивање да ће она да порази Русију је „стратешко лудило“ за Вашингтон и друге чланице НАТО-а, јер је Кијев заробљен у нерешивој пат позицији са непријатељем који никада и није имао за циљ да освоји бившу совјетску републику, пише амерички лист „Ју-ес-еј тудеј“ позивајући се на више америчких спољнополитичких стручњака, преноси „Политика“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Професор са Универзитета Џорџтаун Шон Мекфејт, виши сарадник истраживачког центра Атлантског савета у Вашингтону, сматра да је украјински председник Владимир Зеленски почео да губи кредибилитет код западних добротвора што је била „главна предност“ Кијева.

Он је тврдио да се Зеленски закључао у позицију у којој „не може да победи, али не може ни да приушти губитак“.

„НАТО доживљава замор донатора и разочарење због уцена Зеленског“, рекао је Мекфејт и додао да је наставак слања милијарди долара вредног оружја Украјини уз очекивања да режим Зеленског може победити у сукобу представља „дефиницију стратешког лудила“.

Ветеран ратног ваздухопловства Стивен Мајерс, бивши саветник Стејт департмента о спољној политици, рекао је за „Ју-ес-еј тудеј“ да је највероватнији исход био застој јер, супротно западном политичком и медијском наративу, Владимир Путин никада није намеравао да крене у освајачки рат.

Док чланице НАТО-а тврде да се Украјина мора подржати јер Путин планира да освоји Кијев и крене на запад, Мајерс је сугерисао да је Русија на терену доказала супротно.

„Руска војна тактика током сукоба била је потпуно недоследна са освајањем“, рекао је Мајерс.

Уместо тога, по његовом мишљењу, Путинова једина стварна агенда била је да задржи Украјину ван НАТО-а.

Амерички одбрамбени званичници наставили су да инсистирају да Кијев може да победи Русију, иако Украјина трпи велике губитке у трупама и наоружању које је снабдевао Запад у дуго најављиваној контраофанзиви која је почела почетком јуна.

Ситуација на фронту „није ћорсокак“, изјавио је портпарол америчког Савета за националну безбедност Џон Кирби новинарима у Белој кући. Он је признао да украјинске снаге „не иду тако далеко или брзо колико би желеле“.

Украјина је започела „главни удар“ у дуго припреманој противофанзиви против руских војних јединица. Кијев је упутио на фронт хиљаде војника који су претходно били држани у резерви, пише амерички „Њујорк тајмса“, позивајући се на анонимне изворе из Пентагона.

 

 

 

 

 

 

Извор: RT

Ознаке