Русија

ПУТИН „УКЛАЊА“ ПРИГОЖИНА? Ово се дешава

Руски председник Владимир Путин предложио је Вагнеровим борцима да плаћеник Андреј Трошев преузме команду над групом.

Барем тако сугеришу Путинови коментари руском дневнику Комерсант, наводе медији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Изгледа да је Путин направио поделу између старијих бораца и вође групе Јевгенија Пригожина.

Лист је известио о састанку који је одржао руски председник пет дана након неуспелог пуча Вагнер групе у јуну. Састанку су присуствовали Пригожин и неколико десетина Вагнерових старијих бораца, пише ЦНН.

Пригожин је одбио предлог

Путин је за Комерсант рекао да Вагнер не постоји по руским законима, додајући да ће руска влада одредити правни оквир организације. Према писању дневника, Путин је изнео низ опција за будућност Вагнерових плаћеника, укључујући да их постави за вођу „Седог“, односно Андреја Трошева, али је Пригожин то одбио.

Војници Вагнера су „могли да се окупе само на једном месту и наставе да служе. За њих се ништа не би променило, предводила би их особа која је била њихов прави командант у том периоду“, рекао је Путин.

Лист наводи да је реч о команданту званом Сиједи који их је, према Путиновим речима, заправо водио на украјинском фронту последњих 16 месеци.

„Многи Вагнерови команданти су потврдно климали када сам то рекао. Али Пригожин, који је седео испред, то није видео и рекао је да се његови људи не слажу са тим решењем“, рекао је Путин.

Извор: Индекс