Свет

СНИМЦИ ТЕРЕТНОГ БРОДА КОЈИ ГОРИ: Тоне 3.000 аутомобила, посада поскакала у море (ФОТО/ВИДЕО)

Фото: Твитер принтскрин

ЈЕДАН члан посаде је настрадао док је најмање 16 повређено кад је избио пожар на теретном броду око 27 километара северно од холандског острва Амеланда.

Холандска обалска стража је саопштила да пожар на панамском броду „Фремантле Хигхwаy“ још гори и да измиче контроли. Брод дуг 200 метара, који је био на путу од Бремерхафена у Немачкој до Порт Саида у Египту, носио је 2.857 аутомобила од којих је 25 електричних.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Пожар је пријављен око поноћи.

Холандски медији наводе да су на броду била 23 члана посаде. Обалска стража је саопштила да је посада сама покушала да угаси пожар, али није успела јер се ватра ширила веома брзо и на крају је брод морао да буде евакуисан.

Портпарол обалске страже није могао да каже ко је преминули члан посаде и шта је узроковало његову смрт. Такође није имао информације колико су тешке повреде повређених.

Седам чланова посаде скочило је преко палубе, а остале су искрцали хеликоптери обалске страже.

– То је веома велики пожар са пуно дима. Била је веома озбиљна ситуација на броду. Капетан одлучује да ли ће се евакуисати или не. У једном тренутку ситуација је била толико страшна да је одлучено да се скочи са пловила. У води су биле спасилачке јединице које су извукле чланове посаде – наводи холандски Телеграф.

Шеснаест чланова посаде пребачено је на аеродром Гронинген Еелде. Имали су респираторне проблеме и превезени су у болнице. Нико од њих није био у животној опасности.

Портпарол обалске страже наводи да је тешко ставити ватру под контролу на мору и то поготово што нико не може да се укрца на брод да га гаси.

– Ако на брод уђе много воде биће га тешко сачувати – рекао је портпарол и додао да гашење електричних аутомобила није лако и да се улажу напори да се пожар донекле стави под контролу.

Један од сценарија је да ће брод потонути. Брод је већ прилично нагнут. Неколико бродова за спасавање је на путу и морају да ставе ситуацију под контролу ако теретни брод потоне.

Портпарол обалске страже још не може да каже из које земље долазе чланови посаде.

Немачке власти понудиле су своју помоћ за запаљени брод за транспорт аутомобила код обале Амеланда.

– Пратимо ситуацију – каже Команда за хаварије која може да обавља послове гашења пожара и да помогне у спречавању и сузбијању штете по животну средину.

Команда за хаварије би могла да помогне око бродова или спасавања посаде.

Извор: Новости