Спорт

СРБИЈА ЈЕ ПРВАК ЕВРОПЕ: Орлићи победили Шпанију у борби за титулу

Јуниорска кошаркашка репрезентација Србије освојила је Евробаскет у Нишу.

„Орлићи“ су у хали „Чаир“ на најлепши могући начин исписали сјајну спортску причу и одушевили све љубитеље кошарке у Србији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Препуне трибине „Чаира“ водле су сјајну генерацију предвођену најбољим јуниорем Европе Николом Топићем под диригенском палицом селектора Ненада Стефановића до европске круне.

У финалу је Србија савладала браниоца трофеја, селекцију Шпаније резултатом 81:71 (24:24, 17:16, 15:11, 25:20).

Блистали су вечерас Никола Топић и Митар Бошњаковића. Топић је утакмицу завршио са 24 поена, док је Бошњаковић постигао три мање.

У редовима Шпаније најефикаснији је био Маријо Сент-Сапер са 17 поена, Уго Гонзалез је меч завршио са 16 поена.

Од самог старта финала играло се у резултатском егалу. Прва четири поена за нашу селекцију постигао је Павле Мишић, док је на другој страни ствари у своје руке узео Уго Гонзалез. У финишу прве деонице вероватно најбољи играч Евробаскета Никола Топић преузео је одговорност и блистао на оба краја терена, а на крају прве четвртине било је нерешено 24:24.

Шпанци су боље започели други период, а судије својим одлукама „унервозиле“ наше младе кошаркаше, а све је кулминирало техничком грешком за Андреја Мушицког. Ипак, Топић је својим мајсторијама држао „орлиће“ у егалу. На крају првог полувремена „орлићи“ су на крилима фантастичног плејмејкера имали минимално вођство од 41:40.

Изабраници селектора Ненада Стефановића добро су започели друго полувреме, тројку је погодио сјајни вечерас Митар Бошњаковић, а наш тим по први пут имао четири поена предности (44:40), а након још једног велемајсторског продора Топић и „плус шест“ (50:44).

У последњој деоници Србија је одиграла изванредно. Блистали су Бошњаковић и Алекса Ристић и тројкама „затрпали“ кош ривала. После Ристићеве Србија је имала прву двоцифрену предност (56:46), а када је Павле Николић убацио нову тројку за Србију „Чаир“ је експлодирао, а „орлићи“ имали максимланих „плус 13“ (69:56) на шест минута до краја утакмице.

Успели су Шпанци да тројком Лукаса Маре дођу на једноцифрен заостатак (71:62) на четири минута до краја, али је тројком маестрални Бошњаковић вратио Србији осетну предност.

Покушала је „црвена фурија“ све у завршници, али Топић и Николић нису дозволили преокрет, а Србија је потпуно заслужено постала првак Европе.

Извор: sportske.net

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ