Здравље Србија

СРБИЈОМ ХАРА МИСТЕРИОЗНИ ВИРУС: Сви се жале на ова 4 чудна симптома, а нико не зна шта је

Јак бол у грлу, промуклост, губитак гласа блага температура, малаксалост, само су неки од симптома који већ недељама море грађане. Многи се питају да ли је у питању неки специфичан вирус који хара, или ковид сада даје дригачије манифестације? Одговор је „не“ у оба случаја, јер у питању је миксована инфекција.

Како стручњаци објашњавају за „Блиц“ без обзира што је лето углавном резервисано за стомачне вирусе, још увек су у оптицају и вируси који могу правити овакве проблеме.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Наиме, још увек су респираторне инфекције присутне, и то мешаног типа, респираторни вируси, ентеровируси, док бактерије пнеумок, стрептокок и стафилокок и код деце и код одраслих могу изазвати управо промуклост.

Љиљана В. из Београда, објашњава за „Блиц“ да већ 10 дана има проблем са грлом, те да је све кренуло изненада праћено са благом температуром. Како објашњава, све траје већ десетак дана.

– Прво је почело грло да ме боли, затим сам остала без гласа, имала сам температуру неку благу, боле ме зглобови и рамена. Узимала сам два дана витамине и минерале мислећи да је вирус, али како је стање остало непромењено онда сам добила антибиотик. Лекар каже да је у питању миксована инфекција, али дефинитивно је нешто заразно јер сада и мој син има тај исти проблем. Лекар ми је саветовао да поновимо лабораторију јер искрено, никада нисам била оволико дуго болесна – каже наша саговорница.

Такође и Ана Ј. објашњава за „Блиц“ да је имала сличне тегобе, болови у грлу, губљење гласа и све праћено са благом температуром. У њеном случају све је трајало пет дана, али је у наставку уследио и стомачни вирус.

– Прво ме је болело грло неколико дана, а онда сам остала без гласа. Узимала сам витамине и минерале и доста течности, као и воћа и поврћа. Пастиле су ми помогле да мало ублажим бол, али трајало је неких недељу дана. ЦРП је био око 11, што није далеко од нормалне, јер је у реду до 5. Нека блага температура до 37, 5 је све време била присутна. Чим се то завршило, кренуо је стомачни вирус па сам још пет, шест дана лежала. Лекари кажу да сада осим стомачног има још увек и тих миксованих инфекција и да то нема везе са короном – додаје наша саговорница.

Доминантан је стомачни вирус али има и других инфекција

У летњем периоду почињу да доминирају цревне инфекције, али свако правило има изузетак, а разлог томе је и време које је топло – хладно. Клима је ове године нешто другачија, а и колективно нам је сада осетљивији имуни систем, што резултира честим обољењима.

Др Александар Стојановић, директор Дома здравља Палилула каже за „Блиц“ да се промуклости може јавити код неадекватног лечења, али да је у овом моменту доминантан стомачни вирус. Што се ковида тиче, инфекције се ретко кад јављају.

– То је такозвана промуклост која се јавља код оних људи који се не лече адекватно и онда када се не лече долази до промуклости, а промуклост проузрокује да човек изгуби глас. Сад су актуелни стомачни вирус, почело је лето, људи не перу храну адекватно, поготово поврће које је се третира са пестицидима. Онда имамо људе који се излажу сунцу и долази до неких алергија које узрокују температуру и промене, и тај вирус услед температуре прави осип по кожи. Онда они добију температуру не знајући о чему се ради. Стомачни вирус је у 90 одсто случајева, што се ковида тиче ту нам се јави двоје, троје људи – објашњава др Стојановић.

Према речима лекара, ковид је готов у смислу масовности. Може дати благе симптоме сличне прехлади која прође брзо. Такође, корону треба пратити код старијих и хроничних, код свих осталих она већ дуже време не представља никакву опасност.

Батут: Низак интензитет учесталости

Ипак, како кажу за „Блиц“у „Батуту“ подаци из надзора над акутним респираторним инфекцијама указују на низак интензитет учесталости ових болести што одговара очекиваној ситуацији за топли период године.

– Нису пријављене епидемије ових инфекција у колективима. Када је у питању КОВИД-19, уочава се континуирани тренд смањивања учесталости ове инфекције. Исти трендови се региструју и у другим земљама региона и у Европи – наводе у Институту.

Извор: Блиц

Ознаке