Свет

Трупе Вагнера се приближавају граници са Пољском

Група од 100 војника из руске приватне војне компаније „Вагнер“ приближила се белоруском граду Гродно, близу границе са Пољском, изјавио је данас пољски премијер Матеуш Моравјецки.

„Ситуација постаје све опаснија… Највероватније це они (Вагнеровци) бити прерушени у белоруске граничаре и помоћи илегалним мигрантима да дођу на пољску територију и дестабилизују Пољску“, рекао је Моравјецки на конференцији за новинаре у Гливицама, на западу Пољске, а пренео је Ројтерс.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Они це највероватније покушати да уђу у Пољску претварајуци се да су

илегални мигранти и то представља додатну претњу, истакао је Моравјецки, не наводећи извор својих информација.

Пољска, бивша чланица Варшавског пакта која је пуноправна чланица НАТО од 1999. године, забринута је због могућег преливања рата на њену територију од када су Руси напали Украјину у фебруару 2022. годину.

Пољска је раније овог месеца почела да премешта више од 1.000 војника на исток земље услед све веце забринутости да би присуство „Вагнероваца“ у Белорусији могло би да доведе до повецања напетости на њној граници.

Антон Мотолко, оснивач белоруског опозиционог пројекта Хајун који прати војну активност у земљи, рекао је за Ројтерс да његова група није видела никакве доказе о томе да се припадници „Вагнера“ приближавају Гродну.

Град има потенцијално значајан положај с обзиром да је у близини коридора Сувалки, стратешког појаса дуж пољско-литванске границе, која дели Белорусију, савезницу Русије, од руске енклаве Калињинград.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг