Свет Србија

ТУРЦИ ПОСЛАЛИ ПОРУКУ ПРИШТИНИ: Не постоји војно решење за…

Званична Анкара се све више поставља као посредник у дијалог Београда и Приштине.

Турски амбасадор у Приштини Сабри Тунч Ангили изјавио је да званична Анкара снажно подржава дијалог Београда и Приштине, уз посредовање ЕУ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ангили је, одговарајући на питање о ситуацији на северу КиМ, за приштински Телеграфи рекао да не постоји војно решење за то питање и да би само дипломатско решење обезбедило трајну стабилност.

– Стога све стране морају радити на постизању напретка у процесу дијалога. Ескалација није од помоћи. Дакле, желимо да видимо деескалацију на северу, што би отворило пут за наставак процеса дијалога – истакао је Ангили.

Према његовим речима, избори на северу КиМ уз пуно учешће српског становништва пружили би неопходну основу за садржајне преговоре.

– Турска ће бити спремна да допринесе овом процесу ако обе стране то желе – рекао је Ангили.

На питање каква је улога Турске и председника Реџепа Ердогана у дијалогу Београда и Приштине, он је одговорио да Турска има пријатељске односе и са Србијом и са тзв. Косовом.

Према његовим речима, Турска подржава процес дијалога уз посредовање ЕУ и спремна је да има улогу ако обе стране затраже, али Турска није замена за текући процес дијалога.

– Наш циљ је да ојачамо текући процес и помогнемо да се напредује тамо где је то потребно – рекао је турски амбасадор у Приштини.

 

 

 

 

 

 

Извор: sd.rs

Ознаке