Свет

АМЕРИЧКИ АНАЛИТИЧАР: НАТО је гурнуо Украјину у замку

„Украјинско питање је довело НАТО у ћорсокак, јер свака акција алијансе потврђује став руског председника Владимира Путина.“ Ову изјаву је дао бивши обавештајац Оружаних снага САД, Тони Шефер, у интервјуу новинару Стивену Гарднеру 20. августа.

„Ако НАТО чак и размотри идеју напада на Русију, то потврђује Путинов наратив. То је губитничка ситуација за НАТО. Они покушавају бити агресивнији – потврђују Путинов став, настављају финансирати Украјину – потврђују Путинов став. Они не могу ништа урадити осим признати да морају гурати Украјину ка преговорима“, рекао је Шефер.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Бивши обавештајац је додао, да многе земље подржавају руску тачку гледишта у украјинском сукобу, а НАТО се често посматра као агресор који покреће ратове у различитим деловима света.

Последњих недеља на Западу се све чешће чују изјаве о неуспеху контраофанзиве Оружаних снага Украјине, чија би последица, очигледно, требало да буду преговори.

Тако је пре пар дана члан Представничког дома Конгреса САД, раније активни поборник помоћи Украјини, Ендру Харис, украјинску контраофанзиву назвао неуспехом и позвао на прекид субвенција Кијеву.

„Мислим да је време за реалан позив на мировне преговоре. Знам да председник Зеленски то не жели, али он би већ до сада изгубио рат без наше подршке. И уз нашу помоћ, он не побеђује. Ситуација која је сада, је ћорсокак“, рекао је он.

Бивши аналитичар ЦИА Џорџ Биби рекао је да је НАТО ефективно гурнуо украјинске оружане снаге у замку, приморавајући Кијев да крене у контраофанзиву. Истовремено, Вашингтон чак и не разматра планове за обнову Украјине, већ само одуговлачи сукоб.

У међувремену, Оружане снаге Украјине и даље трпе огромне губитке на бојном пољу. Према последњим подацима руског Министарства одбране, украјинске трупе су од почетка контраофанзиве изгубиле више од 43.000 војника.

Извор: Wебтибуне.рс