Србија

ДРАМА НА КОСОВУ: Курти не стаје

Косовска полиција ухапсила је данас Небојшу Виријевића из Лешка, код Лепосавића.

Он је у среду са суграђанима протестовао због покушаја заменика министра за заједнице и повратак Радојице Радомировића да уђе у општинску зграду.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Хапшење је за „Косово онлајн“ потврдио Виријевићев адвокат Небојша Влајић, који је рекао да је његовом брањенику одређено полицијско задржавање од 48 сати.

Виријевић заједно са бројним грађанима и радницима јавних установа већ три месеца протестује испред општинске зграде у Лепосавићу против наметања нелегитимно изабраних власти, а био је и међу окупљенима који су у среду извиждали Радомировића, који је са групом од десетак људи покушао да уђе у зграду.

Влајић каже да је Виријевић данас дао изјаву у вези са тим дешавањима и да ће сутра бити изведен пред судију како би се изјаснио о самом догађају.

„Он је приведен под оптужбом за кривично дела претња које је наводно учињено према Радојици Радомировићу. Очекујем да сутра буде изведен пред судију како би се изјаснио о целом догађају“, каже Влајић.

Виријевић је запослен зао радник обезбеђења у предшколској установи „Весело детињство“ у Лешку, а његова колегиница Јасмина Савић каже за Косово онлајн да је њен колега ухапшен на кућном прагу, наочиглед своје фамилије и болесне мајке и без иједног доказа.

„Као и претходних 90 дана и у среду смо мирно протестовали испред зграде општине Лепосавић, сваког дана смо ту, лекари, просветни радници, општински радници и сви грађани који не могу да остваре своја права у вези са личним документима и потврдама које се ваде у општинским канцеларијама. Данас је наочиглед чланова фамилије и своје болесне мајке ухапшен на кућном прагу Небојша Виријевић, мој колега са којим радим десет година. Поштен и вредан домаћин и отац троје деце“, каже Јасмина Савић.

Додаје да је Виријевић ухапшен под оптужбом да је претио Радомировићу, што, каже Савићева, није тачно.

„Радомировић јесте извиждан, али му ни у једном моменту није прећено, иако је снимао окупљене, што је иначе кривично дело, колико ја знам. Сматрамо да ово што се спроводи над Србима представља највећу могућу тортуру. Свесни смо да Аљбин Курти оваквим понашањем жели да застраши Србе, да не бисмо више долазили испред општине где годинама радимо“, каже Савићева.

Наводи да је Радомировић покушао је да са групом од десетак људи уђе у зграду код нелегитимног градоначелника Љуљзима Хетемија, који је изабран са само 100 гласова.

„Нико од нас не може да схвати како на очиглед међународне заједнице, која се толико позива на демократију, да у чисто српској средини буде градоначелник човек који ни у једном моменту није нашао за сходно да се појави пред људима које хоће да представља“, каже Савићева.

Истакла је да од својих захтева неће одустати и да ће и сутра као и сваког наредног дана бити испред општинске зграде.

„Не желимо да одустанемо од наших захтева и бићемо ту сваког наредног дана. Протестоваћемо свим демократским средствима која су дозвољена у целом свету“, каже Јасмина Савић.

Поводом хапшења огласила се и Српска листа саопштењем

„Најоштрије осуђујемо неосновано хапшење и одређивање притвора Небојши Виријевићу које има за циљ да се застраше грађани Лепосавића како би престали да демократски протестују више од два месеца, тражећи да нелегални градоначелник и Куртијеви специјалци напусте општинску зграду у коју су ушли силом и без икаквог основа онемогућавају да грађани остварују своја права. Данашње хапшење је очигледна порука свим Србима да немају право на протест и изражававање политичког става, шта више, то Србима ускраћује Куртијев режим који је на власт дошао након десетина више него насилних протеста“, наводи се у саопштењу.

Са жаљењем, Српска листа констатује да „та иста Куртијева полиција никада није тако ревносна према онима који нападају Србе и прете да ће их протерати, како на северу тако и на југу Косова“.

„Да ствар буде гора, Виријевић је као невин човек данас у притвору уместо са својом децом, а на основу пријаве Куртијевог потрчка Радоице Радомировића, који је један од неколико Срба који су послушници режима Аљбина Куртија, а које српски народ гледа са презиром, опрашта им јер они не знају шта раде, али не заборавља“, истиче Српска листа.

Да је до правде и доказа, додаје се, Радоица Радомировић би био у притвору, јер је његова прошлост пуна криминалних дела, између осталог и због упућивања претњи грађанки Лепосавића и њеној малолетној деци.

Ово неосновано хапшење, указује Српска листа, није пут ка деескалацији, већ додатна ескалација.

„Захтевамо да се Виријевић, који је породичан човек, и неко кога поштују сви у Лепосавићу, одмах пусти на слободу јер није починио никакво кривично дело нити прекршај. Уједно позивамо међународну заједницу да престане да ћути на терор који Срби трпе, а грађане Лепосавића да буду сложни и јединствени, јер је држава Србија уз српски народ“, наводи се у саопштењу Српске листе.

Извор: Косово онлајн