Свет Србија

КРИСТОФЕР ХИЛ: Мораћете да питате Вучића…

У интервјуу за Глас Америке амерички амбасадор у Србији Кристофер Хил говорио је, између осталог, о састанку Вучића и Зеленског, као и о санкцијама Русији.

На питање да ли састанак председника Србије и председника Украјине у Атини с једне стране, и инсистирање Србије да се из Декларације усвојене у Атини избаци део о санкцијама Србији, види као балансирање Вучића, Хил каже:

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

“Мораћете да питате господина Вучића, али наша позиција је веома јасна: сви треба да се прикључе санкцијама Русији, посебно земље које теже да се придруже ЕУ. Мислимо да је то исправна ствар”, рекао је амерички амбасадор и подсетио да су многе мале земље увеле санкције Русији иако им то наноси штету.

“ Волели бисмо да Србија уради исто и да то буде део њеног пута ка евро-атлантском систему. Када је реч о састанку са Зеленским, ја сам био екстремно задовољан када сам видео да су српски и украјински председник сели да разговарају. Србија и Украјина имају дугу историју, увек су се добро слагале, имале добре односе, и зато мислим да је важно што су се срели, разменили мишљења и разговарали о томе шта будућност доноси. Јер, биће промена, овај рат неће трајати заувек и видећемо како ће се ствари развијати. Али, верујем да су протекли месеци били важни за народ у Србији да види каква је заиста Русија, и да Србија треба да се помери западно, ка евро-атлантским системима”, истакао је Хил.

Упитан да ли је сада ситуација на КиМ мирнија него што је била протеклих месеци И да ли су САД нашле заједнички језик с албанским премијером, Хил каже да администрација САД блиско сарађујемо са Србијом на решавању проблема.

Како је објаснио, ситуација је тренутно мирнија на КиМ јер је август и сезона одмора И да тек треба да се види како ће изгледати септембар.

“Верујем да је ово питање које захтева хитно решавање и да је потребан напредак. Макар сада знамо шта су ‘састојци’ за мирну будућност – формирање ЗСО, приступ Косова међународним организацијама, знамо шта треба да радимо, само треба да саставимо те делиће. То је као велики пазл који ставите на сто и онда слажете делове”, рекао је амерички амбасадор.

А на питање да ли очекује неку кризу у у септембру, Хил истиче:

“Не могу да предвидим кризу, али оно што могу да видим је нови покушај да се проблеми реше. Сви су имали шансу да размисле током лета и надам да ћемо моћи да напредујемо. Србија је највећа земља на Балкану, има амбиције да се приближи Западу, има амбициозне економске планове, следи Еxпо 27, да сам ја на месту Србије желео бих да решим проблем са Косовом, да покажем да и даље подржавам српску заједницу на Косову, али, коначно, да гледам који су шири, стратешки потези које треба повући да би се приближили Западу.”

Извор: Глас Америке

Ознаке