Свет

ЛУКАШЕНКО ОТКРИО: Пригожин је знао за припрему атентата, Путин га је упозорио

Почетком године, председник Белорусије Александар Лукашенко је сазнао за припрему покушаја атентата на оснивача Вагнеровог тима, Јевгенија Пригожина и пренео је информације Кремљу, рекао је Лукашенко у интервјуу новинарима.

„Последњи пут када смо летели у Емирате, добио сам веома озбиљне информације из извора о покушају убиства Јевгенија Пригожина“, изјавио је председник Белорусије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према његовим речима у року од два сата предао је шифровану поруку руском амбасадору у УАЕ , како би о томе обавестио Владимира Путина и шефа ФСБ Русије, Александра Бортникова. Након неког времена, Лукашенко је питао Пригожина да ли је ова информација стигла до њега а бизнисмен је потврдио да га је Путин упозорио на предстојеће акције.

Раније се у Тверској области срушио приватни авион Ембраер Легацy, који је летео из Москве за Санкт Петербург. Министарство за ванредне ситуације саопштило је да су сви у авиону погинули. Према Федералној агенцији за ваздушни саобраћај, међу путницима је био и оснивач јединице“Вагнер“ Јевгениј Пригожин.

Белоруски председник је рекао да не зна „ко је то урадио” и додао да не верује да је авион могао да буде оборен пројектилом.

„Само врховни командант може дати наредбу војно-космичким снагама да нешто ураде. Затим ће се наредба проследити одређеној јединици а та јединица ће проследити наредбу одређеном тиму. Да ли разумете колико људи учествује? Какав идиот би ово урадио? Иако то не негирам: Бог зна, можда су неки лудаци одлучили то урадити али ја не верујем у то“, додао је Лукашенко.

Он је приметио да многи сада покушавају да „прикаче“ одговорност за катастрофу на председника Русије. Ипак према речима шефа белоруске државе, руски лидер нема никакве везе са тим.

Извор: Wебтрибуне.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ