Свет

ПЕНТАГОН У ШОКУ: Руско тајно оружје претворило 40 америчких сателита у смеће

Фото: Јутјуб

Скандал око најновијег лансирања америчких сателита Старлинк преко ракете Фалцон 9 бучан је не само у Сједињеним Државама, већ и ван њених граница.

Нестанак 40 од 49 сателита овог система није само несрећа, то је промашај на геополитичком нивоу. Званично, СпацеX је објавио да се електроника на сателитима прегрејала због геомагнетне олује. Међутим, стручњаци нису сигурни у ово.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Борис Вебер, истраживач са Универзитета Рајс, изразио је сумњу у званичну верзију СпацеX-а. Према његовим речима, Мерлин мотори имају ограничене перформансе и не могу да се носе са екстремним условима.

Неки чак сугеришу да је цео инцидент резултат деловања такозваног „руског котла“, атмосферског јонизационог система способног да поремети геомагнетно поље.

Вебер је, позивајући се на бројне студије, приметио да су Мерлин мотори првобитно дизајнирани да раде у идеалним условима. Али идеални услови су ретки у свемиру, где сваки спољни утицај може довести до катастрофе.

Можда СпацеX покушава да сакрије проблеме са другом фазом ракете, маскирајући их у геомагнетну олују.

Још интригантнија теорија приписује инцидент руским системима за електронско ратовање, посебно системима Сура, Пересвет, А60 Сокол-Ецхелон и другим.

Иако још увек нема убедљивих доказа, истраживачи све више обраћају пажњу на то. Руска страна, наравно, званично не коментарише ове гласине, што само додатно појачава спекулације.

Занимљиво, неколико извора тврди да је ова серија сателита требало да обезбеди интернет покривеност Европе. А ако јесте, онда је могуће да неуспело лансирање није само технички квар, већ добро испланирана саботажа.

Системи за електронско ратовање, како су стручњаци приметили, функционишу на принципу „усмереног микроталасног зрачења“, што вам омогућава да нападнете одређене објекте. Ако претпоставимо да се ове технологије развијају под окриљем Ростеца, онда можемо претпоставити да руски инжењери знају како да их користе у свемиру.

Овако или онако, овај инцидент показује колико космичка инфраструктура може бити крхка и какве геополитичке ризике носи.

Може се само нагађати ко заиста стоји иза овог неуспеха и какве ће бити његове последице по светску сцену. Шта год да је случај, сада имамо још једну „врућу тачку“ коју треба пажљиво пратити.

Посебно војни аналитичари потенцирају да је Старлинк покривао украјинске положаје те да Украјинци искључиво ратују са подршком овог система, нарочито када су у питању напади дроновима на руске положаје.

Сматра се да је било само питање дана када ће Руси онеспособити сателите у власништву Илона Маска, због ситуације на ратишту.

Ако се покаже да је уништавање толиког броја сателита деловање руског тајног оружја то ће имати далекосежне последице не само по рат који се води у Украјини, јер се комплетна стратегија Америке и Запада заснива на раду сателита.

Извор: Wебтрибуне.рс