Свет

МЕДИЈИ ПРЕНОСЕ: Украјинци се враћају кући

Скоро 1.000 украјинских маринаца ускоро ће се вратити кући након шест месеци обуке са британским снагама.

Планови за обуку маринаца најављени су у фебруару током изненадне посете украјинског председника Володимира Зеленског Лондону. Од тада је око 900 украјинских маринаца завршило курс, где су их обучавали британски командоси.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Британски министар одбране Бен Волас рекао је: „Велика Британија је предводила пут у обуци украјинских оружаних снага, пружајући водећу светску обуку борбених вештина за више од 20.000 регрута украјинске војске кроз операцију Интерфлек.

– Овај програм обуке, који спроводе елитни британски командоси, подржаће Украјину да изгради сопствене специјалне поморске снаге и прошири своје способности за деловање у поморском окружењу.

Маринци су прошли обуку у низу области, укључујући употребу противтенковског оружја, противваздушних пројектила и употребу минобацача и беспилотних летелица.

То су цивилни добровољци

Министарство одбране саопштило је да су многи украјински приправници били цивилни добровољци без претходног војног искуства.

Остали су пребачени из других јединица Оружаних снага Украјине. Преко 20.000 украјинских регрута већ је обучено у Великој Британији од почетка рата.

 

 

 

 

 

 

Извор: Ало.рс