Русија Свет

Немци тврде да Путин планира нови хаос, у све уплетени и мигранти?

Број миграната који долазе у Европу је рекордно висок. Само у Немачку прошле године дошло је скоро 250.000 избеглица (без Украјинаца). Немачки „Билд“ преноси мишљење немачких званичника да је један од криваца за такву ситуацију руски председник Владимир Путин.

Неки од њих долазе директно у Немачку илегално преко европских граница. У првој половини 2023. у Немачку је без дозволе ушло укупно 45.338 људи, показале су бројке федералне полиције.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Најпопуларнији путеви до Немачке су преко истока и југа.

Како сазнаје „Билд“, само преко пољске границе у Немачку је дошло 27 одсто илегалних имиграната (12.331). Како додаје овај лист, 8.059 (18 одсто) је дошло преко Аустрије, а 4.551 (10 одсто) преко Чешке.

– Путин масовном миграцијом жели намерно да ослаби Европу, Немачку и наш друштвени систем – рекао је заменик савезног председника Синдиката немачке полиције Хајко Тегац.

– Са ‘источном рутом’, шверцерске банде су нашле начин који спонзоришу Русија и Белорусија. Путин и Лукашенко раде заједно са шверцерима. Многи мигранти имају руске визе или улазне печате у пасошима – додао је.

„Коначно уведите граничне контроле“, иначе може доћи до „смрти“

У условима опасним по живот, људи „збијени у комбијима“ су довођени у Немачку.

Из полицијског синдиката су рекли да ако министар унутрашњих послова не реагује одмах и коначно не уведе граничне контроле, не може се искључити да ће бити мртвих.

– Немачка је тренутно посебно погођена илегалном миграцијом преко источних и јужних граница – рекла је федерална полиција за „Билд“.

„Илегалне миграције преко Руске Федерације и одатле преко Белорусије у Европску унију (ЕУ) и даље у Немачку (такозвана „источна рута“) је фокус граничне полиције“, известила је федерална полиција за „Билд“.

У јесен 2021. белоруски председник и Путинов пријатељ Александар Лукашенко (68) је натерао мигранте да дођу до границе са Пољском. Многи од њих су покушали да пробију граничне баријере.

Ко су мигранти?

Неке нације су више заступљене од других међу 45.338 људи који су емигрирали у Немачку од јануара до јуна.

Највише илегалних имиграната чинили су Сиријци (9.070, 20 одсто), затим Авганистанци (8.176, 18 одсто) и, на извесној удаљености, Турци (4.226, 9 одсто).

„Сирија, Авганистан и Турска остаће од великог значаја за Немачку у краткорочном и средњем року као земље порекла илегалних миграција“, речено је из федералне полиције за „Билд“.

 

 

 

 

 

 

Извор: информер.рс/рт

 

Ознаке