Русија

ШОКИРАО СВЕ! Зеленски оплео по савезницима, никад искреније проговорио о рату!

Помоћ коју Сједињене Државе и њени савезници пружају Украјини док ратује с Русијом није довољна, рекао је председник Владимир Зеленски за бразилску телевизију „Глобо њуз“, док је у засебном видео-обраћању поручио да значајно треба повећати притисак санкцијама на Русију.

– Док траје рат, ништа не може бити довољно – рекао је Зеленски за „Глобо“, што су пренеле „РИА Новости“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према његовим речима, Украјини није потребно само оружје. Треба јој и подршка, како је рекао, у „информационом рату“, као и више хуманитарне помоћи.

Зеленски је позвао бразилског председника Луиза Инасија Лулу да Силву да испоручи Украјини опрему за деминирање области које су наводно минирале руске снаге а које су касније поново заузеле украјинске трупе.

Такође, сугерисао је да би Лула могао да помогне Кијеву тако што ће организовати састанак украјинског председника и латиноамеричких лидера. Додао је да никада неће тражити оружје од Бразила јер зна да га Лула Никад не би дао.

Иначе, САД и њихови западни савезници до сада су послали у Украјину оружје, муницију и опрему у вредности од преко 100 милијарди долара. Подаци Института за светску економију из Кила (ИфВ) помињу пак да је укупан износ западне помоћи Кијеву износио 185,6 милијарди долара до почетка лета 2023. године.

Неопходне оштрије санкције Русији

Незадовољан западном помоћи, као и одлагањем пријема Украјине у НАТО, Зеленски је поручио да притисак санкцијама на Русију мора бити значајно повећан.

– Светски притисак санкцијама против Русије заслужује да буде значајно повећан – рекао је Зеленски у видео-обраћању, а пренео „Скај њуз“.

Коментаришући напад на његов родни град Криви Рог, рекао је да украјинска војска мора да има довољно далекометног оружја и довољно средстава да „победи терористе“.

Зеленски је навео да су ракете које су погодиле тај град испаљене „с територије привремено окупираног Крима, из области Џанкоја“.

– Ово је тероризам који нико на свету неће другачије назвати – поручио је он, додајући да је у нападу погинуло шест особа, повређено скоро 70, док је „десетинама“ пружена медицинска помоћ у болницама.

 

 

 

 

 

 

Извор: информер.рс/рт