Русија

ОН ЈЕ СВЕ ПРОРОЧКИ НАЈАВИО ПРЕ 10 ДАНА: Сви знају шта Руси раде са издајницима

Фото: Твитер принтскрин

Јевгениј Пригожин, шеф паравојне формације Вагнер који је покренуо оружану побуну у јуну, био је у приватном авиону који се срушио у Тверској области у близини Москве, при чему је погинуло свих 10 људи у авиону, рекли су руски званичници.

Водећи истраживачки новинар о руским темама Христо Грозев пре само 10 дана дао је изјаву у којој је прецизирао да ће у року од шест месеци или ће Пригожин бити мртав или ће се десити још један државни удар.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Грозев је још у јануару предвидео да ће шеф плаћеничке војске Вагнер за шест месеци издати руског лидера Владимира Путина, а његово предвиђање се обистинило када је Јевгениј Пригожин повео побуну према Москви.

Грозев је сумњао да се покушај пуча догодио 23. јуна јер је дошло до експлозије телефонске комуникације између водећих људи руске војске.

Сада је дао ново предвиђање у интервјуу за „Фајненшел тајмс“.

– Путин се појавио пред камерама и назвао Пригожина издајником. Сви знају шта раде у Русији са издајницима, а Путин то није урадио. Жели да га види мртвог, али то још не може. У року од шест месеци или ће Пригожин бити мртав или ће се десити још један државни удар. Можете ми веровати на реч – рекао је.

Грозев је одговорио и на питање да ли сматра да Русија има средства да утиче на председничке изборе у САД, који ће бити одржани у новембру следеће године.

– Јасно је да је Путинова стратегија у украјинском рату одлагање било каквог војног исхода до америчких избора. Он се нада да ће подршка Запада бити угушена Трамповом победом – рекао је он.

Бугарски држављанин је главни новинар специјализован за Русију за истраживачки сајт Белингкет. Играо је важну улогу у Белингкетовим истрагама о тровању затвореног руског опозиционог активисте Алексеја Наваљног. Русија га је пре неколико месеци додала на листу страних агената.

Розавијација, руска ваздухопловна власт, саопштила је да је Пригожин један од путника наведених у манифесту који се налазио у пословном авиону „ембраер који се срушио у среду увече.

Авион се срушио се у региону Твер док је летео између Москве и Санкт Петербурга. На снимку објављеном на интернету очигледно се види како мали млазњак вуче облак дима пре него што је ударио у земљу и избио у пламен.

Млазњак је наводно имао број РА-02795. Авион је под санкцијама САД од 2019. године због везе са Пригожином. Пријављено је да је шеф Вагнера користио авион, укључујући и убрзо након његове неуспеле побуне, када је авион полетео из Санкт Петербурга у Белорусију ујутро 27. јуна.

Извор: Курир.рс/Гардијан