Свет

ПОТПУКОВНИК ЗАХАР ПРИЛЕПИН: Овај рат ће се завршити само у Кијеву

Писац, политичар и недавно именовани потпуковник Руске Гарде, Захар Прилепин дао је интервју „Парламентској газети“ у којем је говорио о активностима специјалног пука унутар Руске Гарде, намењеног извршавању посебних задатака, од обавештајних мисија до диверзија иза непријатељских линија.
Овај пук је формиран од ветерана из Донбаса и Сирије.

Прилепин је истакао да је у зони његове одговорности само пук који је израстао из батаљона „Оплот“, који је писац основао заједно са Сергејом Завдовјевим прошле године.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Трудимо се да попунимо пук добровољцима, при чему је језгро батаљона дошло из Донбаса. Скоро сви наши официри су учесници рата од 2014. године“, рекао је Прилепин.

Нагласио је да неки официри имају борбено искуство у другим земљама – углавном у Сирији. Многи од њих имају комплексну биографију. Писац их описује као људе који су спремни да решавају било који задатак. Реч „било који“ је Прилепин посебно истакао. Други део састава чине војници Софринске бригаде Руске Гарде.

Пук је наоружан минобацачима, борбеним возилима, оклопним транспортерима и тенковима.

„Још увек смо у процесу формирања, па нећу давати прецизне информације. Укратко, имамо све што нам је потребно да се не понови ситуација као са СОБР-ом у Балакљеу у септембру прошле године, када су немајући ништа ‘тешко’, нашли лицем у лице са украјинском офанзивом пуног обима“, испричао је Прилепин и додао да пук нема авионе.

Задаци које ће борци овог пука извршавати су посебни – обавештајне мисије, напади, диверзије иза непријатељских линија и одбрана.

„Верујем да ће ситуација на фронту диктирати. Руска Гарда, захваљујући одлуци председника, први пут ступа на сцену као потпуна војна структура а не додатак Министарству одбране у случају војних дејстава“, истакао је писац.

Према речима Прилепина, појава одређених јединица где се спаја искуство, мотивација и изузетно висок идеолошки дух може утицати на ситуацију на фронту. Писац је рекао да многи војници имају своје куће на супротној страни борбених линија.

„Ми официри нашег пука, 2014. године сахранили смо толико сабораца да немамо другог пута. Овај рат ће се за нас завршити само у Кијеву. Ако се то не догоди овог пута, спремни смо чекати тај тренутак док смо живи. Ми смо још млади. Времена још имамо“, закључио је Прилепин.

Извор: Wебтрибуне.рс