Свет

СРБИЈА И МАЂАРСКА УПОЗОРИЛЕ ЗАПАД: Сматраћемо то поводом за рат и одмах реаговати!

Након саботаже Северног тока, Мађарска и Србија су упозориле међународну заједницу да ће свако угрожавање система за допремање гаса из Руске Федерације сматрати за цасус белли, изјавио је мађарски премијер Виктор Орбан у разговору са америчким новинаром Такером Карлсоном.

Он је подсетио да је Мађарска саботажу Северног тока одмах квалификовала као терористички акт, а недостатак оштре реакције Немачке назвао “манифестацијом недостатка суверенитета”.

– Будимпешта је одмах јасно ставила до знања да постоји још један гасовод – не Северни ток, већ Јужни ток, којим се гас допрема из Русије дуж јужног коридора, до Турске, Бугарске, Србије, Мађарске. Заједно са премијерком Србије, напоменули смо да ако неко са јужним коридором жели да уради исто што је урађено са северним, онда ћемо то сматрати поводом за рат, терористичким нападом и одмах ћемо одговорити – казао је мађарски премијер.

Орбан је позвао на одустајање од таквих планова, не откривши коме је тачно упућено његово упозорење, прецизирајући да се не ради о Руској Федерацији.

– Можда тако можете са Немцима, али не можете са овим регионом – одлучно је поручио.

Према његовим речима, “све је било у реду пре увођења санкција Русији и подривања Северног тока и напоменуо да Будимпешта сада тражи нове правце снабдевања гасом, пре свега, у вези са тим се разматра Турски ток, преко којих се руски гас извози у Европу, укључујући Мађарску”.

Карлсон је заузврат напоменуо да нема сумње у идеју да је саботажу Северног тока организовала администрација америчког председника Џозефа Бајдена, да ли на директан или индиректан начин.

Подсетимо, у фебруару је амерички новинар Симор Херш изнео истрагу према којој је Вашингтон прошлог лета поставио експлозив испод гасовода, а да су га активирали представници Норвешке.

Према Хершовим речима, одлуку о покретању операције донео је амерички председник Џозеф Бајден након девет месеци разговора са званичницима администрације укљученим у питања националне безбедности.

Уколико дође до напада на руте Будимпешта и Београд ће сматрати задирањем у своје руте за добијање руског гаса као изговор за рат.

Извор: Srbija Danas

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

август 2023.
П У С Ч П С Н
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031