Свет

АМЕРИЧКИ ЕКСПЕРТ: Зеленском прети пуч?

Фото: Фејсбук принтскрин

Неуспеси на бојном пољу могли би да натерају украјинску војску да крене против председника Володимира Зеленског, каже пензионисани аналитичар ЦИА Лари Џонсон.

„Зеленски би могао да буде збачен државним ударом у наредне три до четири недеље, због великог незадовољства међу трупама на источном фронту“, рекао је Џонсон у интервјуу „Ридактеду“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Џонсон није први амерички аналитичар који спекулише о томе да ће се војска окренути против Зеленског. Раније овог месеца бивши официр америчких маринаца Скот Ритер рекао је да вероватноћа војног удара расте са сваком уништеном украјинском бригадом.

„Могли бисмо да дођемо до тренутка када ће војска само рећи ‘Доста нам је'“, рекао је Ритер.

Џонсон је рекао и да је, због начина на који се сукоб одвија, опстанак Украјине као државе „под великим знаком питања“. Кијев је већ у потпуности зависан од Запада и његове потребе ће само расти, док ће способности наставити да се смањују, рекао је бивши званичник ЦИА.

Америчка стратегија за сукоб била је да Русију заробе у рату без победе и изазову промену режима у Москви, каже Џонсон. Уместо тога, „то ће се догодити Украјини“, а Вашингтон ће морати да смисли како да се повуче из сукоба, јер је у великој мери потценио економску и војну снагу Русије, преноси „РТ интернешенел“.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров је раније овог месеца размишљао на сличан начин, рекавши у интервјуу да су западни покровитељи Украјине јавно посвећени „борби до последњег Украјинца“, али да имају историју напуштања својих савезника и заступника, од Јужног Вијетнама до Авганистана, подсетио је Раша тудеј Балкан.

Извор: РТ