Србија

Важно обавештење! ОСТАЛО ЈЕ 5 ДАНА ЗА ПРИЈАВУ ЗА НОВУ ДРЖАВНУ ПОМОЋ: Ово су сви детаљи

Pixabay.com

Сви пунолетни држављани Србије могу се пријавити за новчану накнаду до 30. новембра.

Још тачно пет дана, до 30. новембра, траје рок у коме грађани могу да се пријаве за државну помоћ од 20 евра који ће бити исплаћени 7., 8. и 9. децембра.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

То важи за све пунолетне држављане Србије са пребивалиштем на територији Републике Србије и важећом личном картом, који се претходно, у априлу, нису пријавили а желе да добију допунску новчану помоћ, као и за оне који су у међувремену стекли право на помоћ, било да су постали пунолетни или добили држављанство, пребивалиште и личну карту.

Потребни подаци за пријаву

Пријављивање је једноставно, и састоји се из неколико кликова на порталу Управе за трезор, на адреси идп.трезор.гов.рс.

Наиме, грађанима ће, након уношења личних података (ЈМБГ, број личне карте и име банке), бити заведена пријава чији ће статус моћи да провере на наведеном порталу. Након обраде пријаве, пријављени грађани ће износ допунске новчане помоћи моћи да подигну са свог или наменског рачуна.

Како су истакли у Министарству финансија, грађани који су се у априлу пријавили за новчану помоћ у износу од два пута по 30 евра, као и корисници пензија, примаоци новчане социјалне помоћи и особе у Заводу за извршење кривичних санкција, не треба да се пријављују за 20 евра додатне помоћи државе. Тај новац ће им аутоматски бити исплаћен у децембру, и то 7. децембра пензионерима, а 8. и 9. децембра свим осталим грађанима.

Значајна подршка

Подсетимо, више од 5,7 милиона грађана добило је на име државне помоћи због пандемије укупно 60 евра, од чега 30 евра у мају и још толико почетком новембра. Поред тог пакета од 60 евра, сваки вакцинисани грађанин добио је по 3.000 динара, а пензионери су додатно крајем септембра добили још по 50 евра.

Према томе, до краја ове године највише новца на име државне помоћи, због пандемије коронавируса, добиће 1,7 милиона пензионера. Наиме, укупна новчана подршка у току ове године за најстарије суграђане износи 130 евра (15.286 динара), плус 3.000 динара за све вакцинисане, што је 18.286 динара. С обзиром на то да ће држава већ у фебруару 2022. године, како су најавили у Министарству финансија, свим пензионерима уплатити по 20.000 динара, укупна сума коју ће добити за мање од годину дана (од маја до фебруара) износи 38.286 динара.

За незапослене додатних 60 евра

Што се тиче грађана, они ће ове године моћи да рачунају на укупно 105 евра (12.400 динара). Наиме, први део, 30 евра, добили су у мају, други део, такође 30 евра, почетком новембра, а још 20 евра добиће у децембру. То је укупно 80 евра државне помоћи, а за оне вакцинисане исплаћено је и додатних 3.000 динара, што износи 12.400 динара.

Такође, нешто више новца у току ове године следује незапосленим грађанима који су евидентирани на Бироу рада, тачније укупно 165 евра. Они су добили два пута по 30 евра (као и сви пунолетни грађани) и још по 60 евра, што им је исплаћено половином јуна, и плус 20 евра у децембру. Ако су вакцинисани и за то се пријавили, имали су право на још 3.000 динара. То је све укупно 165 евра, односно по 19.461 динар.

 

 

 

 

 

 

Фото: Pixabay.com
Извор: Еспресо/24седам