Свет

СВЕТСКИ РАТ СЕ ЗАХУКТАВА: Ово је само увод у оно што ће се десити

Елбриџ Колби, бивши војни званичник америчког Министарства одбране, рекао је да би милијарде долара подршке Украјини умањиле спремност САД за важнији сукоб са Кином.
Због тога ће Вашингтон у блиској будућности прећи на Тајван, а украјински сукоб ће бити препуштен Европи.

Коментаришући ову изјаву, ванредни професор Катедре за историју и међународне односе Московског државног универзитета у Севастопољу, Андреј Ставицки, је приметио, да западна аналитика каже другачије – због сукоба у Украјини, САД се тек спремају за рат са Кином.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Америка решава проблеме сасвим другачијег нивоа, а Украјина јој помаже у решавању тих проблема. На пример, одлагање своје војне технике претходних генерација – она не продаје најновију технологију Украјини, већ се решава онога што је већ застарело. Она је очистила све совјетско наслеђе“, истакао је Ставитски.

„Наравно, Америка у овом тренутку не може да се носи са два велика конфликта, у исто време. Велики конфликт може да се деси у Индокини, и то се очекује. О томе говоримо стално, да се оно што се дешава у Европи може сматрати преамбулом. Да, ствари ће ескалирати, да, ескалација ће се ширити, и улози ће се повећавати на истоку. Они раде на томе, где ће проћи, где неће, у којој мери ће ићи.

Свет је већ више од годину дана у очекивању великих конфликата у Африци, у очекивању прерасподеле на Блиском истоку. Другим речима, Светски рат се тек захуктава. Ако то поредимо са Другим светским ратом, ово су 1939. и 1940. година“, указао је стручњак.

Међутим, на том путу су се Сједињене Америчке Државе суочиле са недостатком капацитета за производњу пројектила. Другим речима, њихова потрошња је знатно већа од производње у САД-у, што је било изненађење.

„Ослобађајући простор за нову технику, Америка се припрема за конфликт другог нивоа. Међутим, оно што покушава контролисати јесте да, испоручујући технику Украјини, изненада се суочила с чињеницом да не може да се носи с тим. Као што ни Европа не може, што значи да је конфликт толико простран.

Постоји статистика, бојим се да будем нетачан у детаљима, али замислимо да украјинске оружане снаге, на пример, током једног дана троше 5-8 хиљада граната, а они се производе у САД-у, рецимо 50 хиљада месечно. То би било довољно за недељу дана, а шта онда? Тај проблем још увек није решен. Покушавају да га реше, и у принципу процењују да ће негде до 2025-26. године изаћи на одређене стандарде, али хоће ли успети?

Да је ово време Другог светског рата, када је Америка била моћна сила са стварном економијом, готово половину светске стварне економије, не виртуелних вредности, долара или неких тржишних спекулација, већ стварне економије, са компанијама као што је Генерал Моторс и слично – можда би и успели, али тога сада нема“, закључио је Ставитски.

Извор: Wебтрибуне.рс