Свет

УЗБУНА У КРЕМЉУ? Путин забринут

Инфлаторни ризици у Русији расту, а влада и централна банка морају да држе ствари под контролом, поручио је председник Руске федерације Владимир Путин.

Претња да ће раст цена нарушити животни стандард забрињава Путина док се припрема за покретање очекиване кандидатуре за нове изборе у марту наредне године, на којима се нада да ће добити још шест година у Кремљу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Истовремено је руски буџет под притиском због рата у Украјини, док је централна банка прошле недеље била приморана да подигне каматне стопе како би зауставила пад вредности рубље.

„Обим и сложеност задатака које решавамо заиста су изузетне природе“, казао је Путин у телевизијском обраћању владиним званичницима. Он је казао да је укупна ситуација стабилна, али да захтева пажљив надзор и правовремене одлуке, пише Ројтерс.

Влада и Банка Русије „треба да раде, између осталог, да ограниче непродуктивну, шпекулативну тражњу у привреди, контролишу одлив капитала и прате понашање других учесника на финансијском тржишту“, рекао је Путин у уторак на телевизијском састанку са званичницима. Сада је главни задатак праћење инфлације, а званичници би требало да „активно користе алате који су им на располагању“, рекао је руски председник.

Рубља, трећа најлошија валута ове године по перформансама међу тржиштима у развоју, пребацила је границу курса од 100 напрема једног долара почетком прошле недеље. То је приморало централну банку да сазове ванредни састанак како би повећала референтну стопу за чак 3,5 процентних поена на 12 одсто са 8,5 одсто прошле недеље како би ојачала валуту.

Власти су такође одлучиле да усвоје неформалне мере контроле капитала тражећи од извозника да продају више својих девизних прихода.

Путин је рекао да је нестабилност на финансијским тржиштима ометала инвестиционе одлуке компанија и да је то нешто што треба ставити под контролу, преноси Блумберг.

Повећани војни трошкови утичу на скромни економски опоравак Русије ове године уз нешто већу индустријску производњу, али су већ гурнули буџетске финансије у дефицит од око 29 милијарди долара, суму коју је додатно погоршао пад извозних прихода, преноси портал Бизнис.

Путин је казао како се предвиђа да ће буџет бити у суфициту од јула до септембра. „За годину у целини, вишак расхода над приходима биће на планираном нивоу, око два одсто БДП-а“, закључио је председник Русије.

Извор: Бизнис