Русија

ВАГНЕР ГРУПА ДОБИЈА НОВОГ ВОЂУ: Ево ко је он

Према многим изворима, Пригожинов наследник би могао бити 61-годишњи Андреј Трошев, познатији као „Седој“ („Седи“).

Тачно 18 месеци од почетка рата у Украјини и дан након наводне погибије вође Вагнера Јевгенија Пригожина, који је према писању руских медија погинуо у паду авиона у руској области Твер, у Русији се већ навелико спекулише о његовом наследнику.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како пише лист Комерсант, још раније, пет дана након неуспеле побуне групе Вагнер, Путин се састао са Пригожином и низом старијих Вагнерових бораца, а у контексту неизвесности око будућности Вагнерове групе, Путин је предложио да њима командује виши командант по имену Андреј Трошев уместо Јевгенија Пригожина.

Путин је тада Вагнеровим борцима понудио неколико опција за наставак рада, укључујући могућност наставка борбе под Трошевим. Према документима о санкцијама Европске уније, Андреј Трошев има надимак Седи, и пензионисани је пуковник који има позицију извшног директора Вагнер групе.

Рођен је у априлу 1953. године у Лењинграду, данашњем Санкт Петербургу, Путиновом родном граду, у бившем Совјетском Савезу, где је завршио Артиљеријску академију.

Документи Европске уније детаљно говоре о улози Трошева као „шефа штаба“ у операцијама Вагнер групе у Сирији, где је група пружала подршку сиријској влади под Башаром ал Асадом.

„Андреј Трошев је директно учествовао у војним операцијама Вагнер групе у Сирији. Посебно се истакао у области Деир ез Зора. Његов кључни допринос Башару ел Асаду и сиријском режиму,“ наведено је у документима.

Трошев је био блиско повезан са неколико истакнутих личности у Вагнер групи, укључујући оснивача Димитрија Уткина (који је наводно погинуо у авиону са Пригожином). Као ветеран многих ратова, Трошев је био у Авганистану током Совјетско-авганистанског рата и истакао се на Северном Кавказу, посебно у Чеченском рату, док је служио у руским војним снагама.

Био је и командант СОБР-а, специјалне јединице за брзо реаговање Министарства унутрашњих послова Русије. За заслуге, Трошев је два пута одликован Орденом Црвене звезде за заслуге у Авганистану. Године 2016. добио је највише руско признање „Херој Русије“ за вођење напада на Палмиру у Сирији против терориста Исламске државе.

Извор: Новости