Издвајамо Православље

Чудо на гробу патријарха Павла: Дечак од ког су и лекари дигли руке излечен од карцинома

У порти манастира Раковице, по личној жељи, сахрањен је српски патријарх господин Павле. Сваког дана, а посебно за Врбицу коју је за живота прослављао, мноштво народа долази да му се поклони и ода почаст. Наш народ је патријарха Павла још за живота сматрао за свеца, а у прилог захтевима да за свеца буде и званично проглашен иду и сведочења верника о чудима која се дешавају на његовом гробу.

Људи који су се за Врбицу могли затећи у манастиру Раковица куну се да им је молитва над моштима нашег патријарха помогла при оздрављењу. Међу њима је и брачни пар из Косјерића, чијем је сину са 12 година откривен најпрогресивнији карцином остеосарком у потколеници, а управо му је, како тврде, молитва над гробом патријарха Павла помогла у оздрављењу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Након урађене биопсије, дијагностиковали су да је Пх налаз високог радијуса остеосарком, који је иначе врло незгодан за лечење. Син је почео да прима хемиотерапију. У тој пометњи нисмо знали више ни куд ни где, а ја сам се на неки начин окренуо вери. Отишао сам у манастир Раковица и тамо нашао неки мир – сведочи за Курир Г. М. (име и презиме познато редакцији), отац дечака М. М.

Према његовим речима, син је примио само две хемиотерапије, након чега је прекинуо јер их је веома тешко подносио. Отац каже да се свакодневно молио за оздрављење сина на гробу патријарха Павла и над моштима Светог Нектарија. “Доносио сам синовљево одело и стављао на мошти док је свештеник читао молитву. После сам сину облачио то одело, а добио сам и уље Светог Нектарија да помазује болно место” – присећа се наш саговорник. Након тога, породица је посетила Острог и манастир Ћириловац. Како кажу, ишли су духовним путем.

– Након неког времена отишли смо у Болоњу, у Италију, где нам је доктор након прегледа рекао: „Ваше дете више нема карцином.“ Нико није могао да верује. Што је човеку немогуће, богу је свемогуће! Свима бих посаветовао, ко се искрено обрати светитељима и богу, свима ће помоћи – прича Г. М., чији син сада има 19 година и спрема се да упише факултет.

Ову причу потврдио је за Курир и протојереј-ставрофор Игњат Товаровић, духовник манастира Раковица, који открива да ће манастир ускоро објавити књигу о исцељењима и причама верника. “Та породица је долазила овде да захваљује. Лекари су им рекли да је дете безнадежан случај, а он је долазио овде и молио се. Када су лекари видели да је исцељен, били су запањени” – прича он и додаје: – Јуче смо после литургије одржали и помен у част нашег патријарха Павла. Овде свакодневно долази велики број његових поштовалаца. Долазе верници из Русије, Грчке, Бугарске, Румуније и региона. Поклањају се његовим моштима, појединци носе и део земље, он је много поштован у целом православном свету!

Ученик богословије Никола Јеремић (18) каже да једном месечно долази у Раковицу да се поклони моштима патријарха Павла: “Он је тај који овај народ окупља и који чува част Цркве. Уверен сам да је светац, кад год дођем, осетим неку благодет. Чуо сам да се овде десило велико чудо. Према сведочењу игуманија и неких верника, један човек који је био инвалид устао је пред гробом патријарха Павла и проходао!”

Биљана Стошић (48) из Београда јуче је у манастир Раковица довела сина са сметњама у развоју: “Осећам се лепо и смирено када дођем на гроб патријарха Павла. Мој син, који је благо ометен, после одласка са овог места буде мирнији, другачији, срећнији… Трудим се да га што чешће доводим овде, овде је срећан. Павле је апсолутно заслужио да га прогласе за свеца.”

 

Извор: Kurir.rs