Свет

ДРОНОВИ ОД КАРТОНА НАПАЛИ БАЗУ У РУСИЈИ: Лансирани су из Естоније?

Фото: Твитер принтскрин

Испливавају нови детаљи напада на руску ваздушну базу у Пскову која се налази близу границе са Естонијом.

Наиме, украјинске снаге су потврдиле да су користиле дронове од „картона“ аустралијске производње у овој офанзиви.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Међутим, канал кроз који су ови дронови транспортовани до ваздушне базе, која се налази на знатној удаљености од преко 800 километара од украјинске земље, изазвао је значајну дебату.

Украјина је сада изнела тврдње да је напад покренут унутар граница Русије.

Без обзира на то, учешће не мање од десет дронова у нападу сугерише веродостојну теорију да је тачка лансирања могла бити Естонија.

Руске власти, с друге стране, тек треба да јавно обелодане своје налазе у вези са путањом лета дрона.

Супротно првим извештајима, украјинске власти тврде да је беспилотна летелица употребљена у нападу на Псков била Сипак. Ова тврдња, међутим, поставља интригантна питања. Сyраq, званично означен као „Syraq Corvo Precision Paiload Sistem“, које популарно називају и „оригами смрти“, ограничен је релативно скромним оперативним радијусом од само 120 километара.

Ова спецификација имплицира да би, да је ово заиста модел дрона коришћен у инциденту у Пскову, место лансирања нужно било у невероватно блиској близини мете.

Смештена на само 61,3 км од Пскова, граница Естоније лежи унутар оперативног домета картонског дрона. Дрон, коме се чини да недостаје камера, вероватно је вођен софистицираном ГПС технологијом.

Интригантно је да сам дрон тежи 2,4 кг када је празан, али се може похвалити капацитетом да поднесе терет до 3 кг, што је више од његове сопствене тежине. Овај изузетан подвиг је постигнут захваљујући снази коју добијају из уграђених батерија.

Украјинци су известили да су идентични дронови коришћени у нападу на аеродром Курск 27. августа, само два дана пре напада на Псков. Од посебног значаја је географска близина Курска украјинској граници, детаљ који се свакако не може превидети у овом контексту.

Извор: BULGARIANMILITARY/М.С.