Свет

РУСИ НАПАЛИ УКРАЈИНСКУ ЛУКУ НА ДУНАВУ: Штета је огромна

Фото: Јутјуб

КИЈЕВ – Руски дронови су три и по сата гађали украјинску луку Измаил, на Дунаву у региону Одесе, наносећи значајну штету на инфраструктури, а више зграда се запалило, неколико сати пред данашњи састанак руског председника Владимира Путина и шефа државе Турске Реџепа Тајипа Ердогана у Сочију, где се очекују разговори о обнови извоза жита из украјинских црноморских лука.

Гувернер Одесе Олех Кипе навео је на Телеграму да у вишесатном руском нападу дроновима на луку Измаил није било жртава или повређених, али да су на ширем подручју града оштећена складишта и производни погони као и пољопривредне машине и опрема, пренео је Ројтерс.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Око 17 дронова је оборено, али су неки погодили мете, рекао је Кипер. Украјинске ваздухопловне снаге затражиле су после поноћи од становника луке Измаил, једне од две највеће извозне луке на Дунаву, да остану у склоништима.

Путин и Ердоган треба да се састану данас у руском црноморском летовалишту Сочију, у тренутку док УН и Анкара настоје да оживе договор Москве и Кијева постигнут уз посредовање светске организације и Турске о извозу украјинског жита из лука на Црном мору.

Москва се повукла из црноморског споразума у јулу, уз приговоре да руски извоз хране и ђубрива наилази на препреке и да украјинско жито извезено у складу са споразуму не долази до оних којима је потребно.

Од тада руске ваздухопловне снаге често нападају луке на Дунаву, на које је после блокаде споразума, Украјина преусмерила извоз житарица. Русија је у недељу извела напад на луку Рени, на Дунаву, када је најмање двоје људи повређено и оштећена инфраструктура, преноси Танјуг.

Извор: Танјуг

СРБИЈА

РУСИЈА

СВЕТ

ПРАВОСЛАВЉЕ