Свет

РУСИ ТВРДЕ: Украјинци уз америчку подршку покушавају да га униште

Руска интернет страница Неwс.ру у свом извјештају наводи да су украјинске снаге интензивирале своје нападе на подручју Кримског моста уз америчку подршку.

Стога се поставља питање – какви се циљеви Кијева крију иза тога и како ће Русија одговорити у случају да мост буде тешко оштећен?

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Јасно је да САД подржавају уништење Кримског моста, додаје се у извештају.

Неwс.ру цитира бившег врховног команданта америчке војске у Европи, пензионисаног генерала Бена Хоџиса, који је пре неколико дана рекао: “Кримски мост мора бити уништен. Чим Кримски мост буде уништен, то ће променити правила на Криму.”

Сматра да ће изолација Крима учинити тај полуострво неприкладним да служи као база за руске оружане снаге у њеним различитим формацијама.

Како преноси Ал Џазира Балканс, америчка војска сматра да ће онеспособљавање Кримског моста створити озбиљне препреке за кретање војних конвоја с опремом и залихама. У извештају се цитира Алексеј Журављов, први заменик председника руског Одбора Државне думе за питања одбране, који је рекао: ”Да су украјинске Оружане снаге имале прилику да дигну у ваздух Кримски мост, давно би то урадиле.”

Он додајр да је мост за Запад ”као трн у оку”, јер сведочи томе да Русија улаже велике напоре у унапређењу и развоју полуострва за разлику од “претходних привремених власника”.

Према његовом мишљењу, позив америчког генерала открива жељу Америке да се Русији одузме доминација на Црном мору и да се неутрализује руска флота.

Журављов је нагласио да Бена Хоџиса уопште не занима могући усјех украјинских снага, чија је контраофанзива још увек у застоју и веома далеко од Крима.

Нагласио је да доминација руске флоте у регији оставља Северноатлантски савез без могућности да тамо буде присутан. Вашнгтону је довољно да хушка украјинске снаге док “седи” у својој удобној фотељи, девет хиљада километара од зоне борбених дејстава.

Према извештају портала Неwс.ру, војно-политички аналитичар Михаил Онуфриенко објашњава да постоји теоретска могућност за нову саботажу моста, али да Кијев нема могућности да то оствари у пракси.

Онуфриенко сматра да је практично немогуће уништити стубове Кримског моста, јер је за то потребно много експлозива који се тамо не може допремити.

Додао је да би могли бити коришћени дронови за гађање моста ракетама, ако успеју да пробију руски систем противваздушне одбране. Али у овом случају, ауто-пут и железничка пруга моста ће бити брзо санирани, све док главни стубови нису срушени.

Резервни официр Владимир Гундаров рекао је за Неwс.ру да Кијев тренутно тражи нове америчке ракете дугог домета које могу досегнути до Кримског моста. Међутим, изразио је сумњу у могућност имплементације таквог плана.

Гундаров наглашава да још увек нема потребе за додатним мерама за заштиту Кримског моста, додајући: “Недавно смо ту направили подупираче и делимично затворили акваториј”, тако да дронови неће моћи прићи стубовима Кримског моста.

Онофриенко сматра да Украјинци само у медијима могу напасти мост, додајући: “Све су то ПР кампање. Чак и у Кијеву политичари то отворено говоре. Стално стварају лажну слику. Њихова стратешка офанзива је пропала.”

Извор: Ал Џазира