Свет

САД У ШОКУ: Шојгу има план са Кином и Северном Корејом

Руски министар одбране Сергеј Шојгу предложио је севернокорејском лидеру Ким Џонг Уну да две земље одрже поморску вежбу заједно са Кином.

Како је данас јавила јужнокорејска новинска агенција Јонхап, позивајући се на јужнокорејску обавештајну агенцију, Шојгу је то предложио Киму током посете Северној Кореји у јулу поводом обележавања 70. годишњице завршетка Корејског рата, који Пјонгјанг слави као Дан победе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Национална обавештајна служба Јужне Кореје обавестила је Националну скупштину да је Шојгу вероватно одржао приватни састанак са Кимом ради договора о, како се наводи, „широкој војној експанзији“, пренео је Јонхап.

Русија и Северна Кореја су недавно позвале на проширење војних веза између две земље, али Пјонгјанг негира да има послове у вези са оружјем са Москвом.

Портпарол за националну безбедност Беле куће Џон Кирби рекао је на брифингу за новинаре прошлог месеца да је Шојгу током посете Северној Кореји покушао да постигне договор о продаји артиљеријске муниције Русији.

САД су недавно увеле санкције према три предузећа које су оптужиле да су повезана са споразумима о оружју између Северне Кореје и Русије.

Северна Кореја ретко одржава војне вежбе са суседима, наводи Ројтерс, додајући да Пјонгјанг оптужује САД и Јужну Кореју да се редовним заједничким војним вежбама припремају за рат против Северне Кореје.

Извор: Танјуг